Likwidacja browaru Brok w Koszalinie. - Inne koszalińskie firmy chętnie zatrudnią pracowników - mówi prezes KIPH

Jakub Roszkowski
Jakub Roszkowski
Koszaliński browar od 13 lat należy do polskiej spółki Van Pur, zarządzającej sześcioma browarami w Polsce
Koszaliński browar od 13 lat należy do polskiej spółki Van Pur, zarządzającej sześcioma browarami w Polsce Radek Koleśnik
Udostępnij:
Decyzja zarządu spółki Van Pur o likwidacji browaru w Koszalinie budzi wśród mieszkańców Koszalina ogromne emocje.

Koszaliński browar od 13 lat należy do polskiej spółki Van Pur, zarządzającej sześcioma browarami w Polsce. Co ciekawe, to właśnie Van Pur w 2009 roku uratował Browar Koszalin przed likwidacją, wykupując go od duńskiego Royal Unibrew. Duńczycy już wtedy chcieli go zamykać. Teraz jednak - przekonują członkowie zarządu Van Pura - browaru nie dało się już utrzymać. A są tego trzy powody.

- Niestety, duże ograniczenia, jakie wiążą się ze specyfiką produkcji w zabytkowym budynku, a takim jest browar w Koszalinie, związane z brakiem możliwości rozbudowy hal, modernizowania i inwestowania w kolejne maszyny oraz nowoczesne technologie, jak również stale rosnące ceny gazu i prądu oraz ogólne warunki koniunkturalne, w tym eksportowe, sprawiają, że dalsze prowadzenie działalności w tym miejscu, pomimo podjętych przez naszą spółkę starań, jest nieopłacalne - wyjaśnia w imieniu zarządu Krzysztof Kouyoumdjian z biura prasowego Van Pura.

Sprawę komentuje dla nas Piotr Huzar, prezes Koszalińskiej Izby Przemysłowo - Handlowej.

- Bez wątpienia jest to smutne zamknięcie pewnego etapu w historii Koszalina, ale w biznesie sentyment nie jest żadnym wyznacznikiem - przypomina.

- Decyduje rachunek ekonomiczny i stosunek nakładów do osiąganych celów. Prowadzenie takiej działalności w tym miejscu zawsze było niełatwe z uwagi na potężne ograniczenia architektoniczno - infrastrukturalne. Nabrało to dodatkowego znaczenia przy obecnie galopujących cenach energii. Trzeba obniżać koszty, stosując nowe technologie - fotowoltaika, pompy ciepła, solary, etc., co w zabytkowym budynku usytuowanym dodatkowo w centrum miasta, może być zwyczajnie niewykonalne. Choć sytuacja wydaje się niekorzystna dla miasta, to liczę na to, że finalnie wszystko „dobrze się skończy”.

Inne koszalińskie firmy chętnie zatrudnią pracowników likwidowanego browaru, spółka Van Pur zoptymalizuje koszty, chroniąc tym samym swój biznes i pozostałych pracowników, a mieszkańcy centrum zyskają spokój i być może nową przestrzeń kulturalno - rozrywkową.

Miejmy nadzieję, że sytuacja nie odbije się zanadto na podwykonawcach i kontrahentach browaru. Osobiście marzy mi się przestrzeń na wzór Warszawskiej Fabryki Wódki „Koneser”, która łączy wiele funkcji oferując zarazem genialny klimat. Z zaciekawieniem będę się przyglądał, czy miasto nie zmarnowało szansy jaką daje ta sytuacja. Wszystkich byłych pracowników zachęcam do kontaktu z biurem Izby czy to mailowego czy osobistego. Chętnie przedstawimy możliwości, jakie daje zatrudnianie w naszych firmach członkowskich. Bądźcie państwo dobrej myśli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Garmin

Garmin Venu Czarny (0100217313)

1 859,00 zł899,00 zł-52%
miejsce #2

Amazfit

Amazfit GTR 3 Czarny

1 118,39 zł569,00 zł-49%
miejsce #5

Huawei

Huawei Watch Fit Różowy

420,00 zł319,00 zł-24%
Materiały promocyjne partnera

Irański reżim zaczyna się chwiać

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Bytów ma własy regionalny browar, dlaczego nie można prowadzić lokalnych browarów na swoje potrzeby. Po przemianach ustrojowych koszaliński browar wchłonął słupski a teraz sami padają. Czy nie można prowadzić lokalnych na potrzeby swojego regionu. Nie musi być masówka.
G
Gość
Wykończyli słupski browar, a teraz sami padają.
G
Gość
9 sierpnia, 12:46, Gość:

Brak pomysłu. Tak jest jak się chce tylko robić przemysłowy masowy chłam do spijania gawiedzi. Można było dalej robić piwo, organiczne, na mniejszą skalę ale wyjątkowe. ale tu tylko gruz i kamieni kupa

Już wiele lat temu poważni ekonomiści przewidywali powstanie nowej klasy w społeczeństwie, tzw. "prektoriatu".

Onej klasie wystarczy właśnie taki przemysłowy, marketowy chłam poniekąd determinowany właśnie ich pozycją społeczną.

Co ciekawe ponad 90% społeczeństwa ma należeć do tej klasy...

G
Gość
9 sierpnia, 16:32, Gość:

Inne firmy chętnie przyjmą , pod warunkiem ze masz 25-30 lat i dostaniesz do 3 tys na ręke.

Ktoś już wspominał o "misce ryżu"?

U
Umieram...
Manhattan - kiła i mogiła, byłe warsztaty policyjne na Szczecińskiej od kilku lat - jeden syf o kootasówa, teraz Brok....smutne to. Ale przecież koszalin to pełnia życia.... dramat.🤦🤦🤦
G
Gość
9 sierpnia, 12:46, Gość:

Brak pomysłu. Tak jest jak się chce tylko robić przemysłowy masowy chłam do spijania gawiedzi. Można było dalej robić piwo, organiczne, na mniejszą skalę ale wyjątkowe. ale tu tylko gruz i kamieni kupa

9 sierpnia, 14:22, Gość:

Zgadzam się...w innych miastach można takie mini browarki prowadzić

Zgadza się, ale tego nie zrobi Van Pur - to nie jest ich profil działalności. Musiałby się znaleźć inwestor z pomysłem na browar kraftowy, połączony np. z muzeum browarnictwa, ale znaleźć takiego inwestora nie jest łatwo. Mam nadzieję, że obiekty po browarze nie zamienią się w taki syf, kiłę i mogiłę jaka pozostała po browarze u nas w Słupsku.

G
Gość
Inne firmy chętnie przyjmą , pod warunkiem ze masz 25-30 lat i dostaniesz do 3 tys na ręke.
G
Gość
Co za matoły. Ręce opadają!

Zabytkowy budynek i nie można go modernizować. To niech lepiej się rozsypie!

To co urzędaski, koszalinek się zwija. Będzie nowa ruderka podobna do empiku! Brawo

W tym miasteczku wszystko jest problemem!
G
Gość
Brak pomysłu. Tak jest jak się chce tylko robić przemysłowy masowy chłam do spijania gawiedzi. Można było dalej robić piwo, organiczne, na mniejszą skalę ale wyjątkowe. ale tu tylko gruz i kamieni kupa
G
Gość
Pracy w mieście jest dużo. Nordglass, Espersen itd
Więcej informacji na stronie głównej Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie