Kulinarne Potyczki to program, w którym rywalizują ze sobą Koła Gospodyń Wiejskich. Uczestniczki prezentują dwie tradycyjne potrawy regionalne. Oceniają ich krytyk kulinarny Walentyna Jałocha i szef kuchni Bartłomiej Witkowski. Przedstawiciele KGW opowiadają przy tym historie i tradycje miejsc, z których pochodzą.
Pierwszy etap miał miejsce kilka dni temu w studiu w Bydgoszczy. Panie gotowały przed kamerami. Ich zadanie polegało na przygotowaniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy z nutą nowoczesności.
Danuta Polechońska - uczestniczka programu oraz przewodnicząca KGW, zdradza, że trema przed nagraniem była wielka: - Ale dałyśmy radę. To dla nas była przygoda życia - śmieje się.
- Najgorzej było przed samym nagraniem, gdy już przyszła nasza kolej to trema zniknęła
Możemy wam zdradzić, że „Marysieńki” reprezentowane przez Panią Danutę i Celinę Sady, podały jurorom sandacza w sosie śmietanowo-warzywnym oraz karkówkę w sosie jabłkowo-żurawinowym.
- To takie "nasze" dania, które lubimy przygotowywać i które zawsze mają dobre recenzje.
W czwartek kamera odwiedziła Świeszyno. Członkowie opowiadali o tym czym się zajmują, jakie pasje rozwijają. To też będzie elementem programu.
Czy "Marysieńki" wygrały potyczki? Przekonamy się podczas programu.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?