MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Marcin Znyk, Karczma Tyrolska Martina, Błędno
Kategoria: Kucharz Roku
Kucharzem został z przypadku. Wcześniej gotowanie nie było Jego mocną stroną. Jak się więc stało, że wybrał taką ścieżkę zawodową? - To wakacyjna praca na zmywaku otworzyła mi drogę w kierunku gotowania. Kilka dni przed rozpoczęciem szkoły średniej postanowiłem zmienić zdanie i złożyć podanie do technikum gastronomicznego – mówi. Decyzji nie żałuje – a początki nie należały do najłatwiejszych. Pracę rozpoczął od stanowiska na zmywaku, w restauracji w której pracuje do dziś. Jakich rad mógłby udzielić osobom rozpoczynającym swoją przygodę z gastronomią? - Na dobrą sprawę sam dopiero rozpoczynam karierę w gastronomi, jednak to co mogę powiedzieć już dzisiaj, to że kuchnia nie lubi indywidualistów jest to praca dla ludzi którzy odnajdują się w grupie. Cała załoga restauracji jest jak maszyna gdzie każdy z nas jest jej częścią i bez wspólnej pracy nie podoła i nie będzie dobrze funkcjonować. A jakie danie jest ulubionym pana Marcina? Nie ma takiego, natomiast bardzo lubi naszą rodzimą kuchnię.