Wytwórnia należy do Józefa Przygodzkiego, kaliskiego przedsiębiorcy, który w Długiej Wsi pod Stawiszynem prowadzi od 1990 roku Przedsiębiorstwo Wielobranżowe “VITPOL". Zajmuje się ono produkcją przypraw do mięsa i suszu warzywnego. Firmę w Świdwinie, którą kupił już od prywatnego właściciela, dzierżawi innemu przedsiębiorcy. Wciąż jednak, choć na zdecydowanie mniejszą skalę, produkuje się tu musztardę i ocet, z których do dziś słynie to miasto.
- To prawda, chcę ten zakład razem z gruntem sprzedać - przyznaje J. Przygodzki. - Dałem ogłoszenie do lokalnej prasy i czekam na kupca. Ten zakład wymaga pieniężnych nakładów. Żeby działał, tak jak to sobie wyobrażam, musiał-bym w niego włożyć jakiś milion złotych. Nie mam takiej gotówki, a banki wcale nie chcą tak łatwo dawać kredytów. Dlatego sprzedaję zakład. Nie chcę ujawniać, jaka kwota mnie interesuje.
Z ogłoszenia potencjalny nabywca dowiaduje się, że może kupić działkę o pow. 2,5 ha z wytwórnią i terenem o pow. ok. 1 ha wolnym od zabudowań, na którym może stanąć budynek usługowo-mieszkalny. - Chciałbym, żeby nowy właściciel zachował obecną produkcję i że sprzedaż nie będzie oznaczała likwidacji wytwórni, ale ostatecznie przecież nie będę miał na to wpływu - dodaje J. Przygodzki.
Choć lata świetności świdwińskiej wytwórni, kiedy pracowało w niej kilkadziesiąt osób, minęły, nadal trwa produkcja i zakład nadal daje zatrudnienie kilkunastu osobom.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?