Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na chleb żytni na zakwasie, który smakuje jak z najlepszej piekarni. Wypróbuj przepis na chleb z „Domowej piekarni”

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Domowe pieczywo o poranku to najlepszy początek dnia. Paweł Płaczek podpowiada, jak samodzielnie upiec chleb żytni mieszany na zakwasie.
Domowe pieczywo o poranku to najlepszy początek dnia. Paweł Płaczek podpowiada, jak samodzielnie upiec chleb żytni mieszany na zakwasie. materiały wydawnictwa Purple Book/ fot. Najka Photography
Przepis na idealny chleb? - Najlepsze pieczywo wychodzi, kiedy użyję garnka żeliwnego lub glinianego rzymskiego. Dopiero wtedy ma ono skórkę niczym z pieca chlebowego, pięknie pęka po nacięciu, a środek jest sprężysty i aromatyczny - podkreśla Paweł Płaczek, autor książki „Domowa piekarnia” i autor bloga Take My Cake. Specjalista od wypieków zdradza, jak zrobić wyborny chleb żytni mieszany na zakwasie, by smakował niczym z najlepszej piekarni. Koniecznie wypróbuj przepis!

W skrócie

Nie tylko chleb. Domowa piekarnia Pawła Płaczka z Take My Cake

Paweł Płaczek z zawodu jest dziennikarzem i mieszka w Warszawie. Swoją kulinarną pasją dzieli się już od dziewięciu lat na blogu takemycake oraz w mediach społecznościowych. Jest także autorem książek kulinarnych: „Warszawa da się zjeść”, cyklu „Kuchnia wyjątkowych smaków” oraz „Domowa piekarnia”.

- Kuchnia to moje ukochane miejsce w domu. To właśnie tutaj czuję się swobodnie i odprężam. I nawet kiedy coś mi nie wychodzi albo efekt końcowy nie jest taki, jakiego oczekiwałem, to nigdy nie uważam czasu spędzonego w kuchni za stracony. Śmiało można rzec, że czuję się w tym zakątku swojego mieszkania jak ryba w wodzie, żeby nie powiedzieć… jak mąka w cieście - pisze Paweł Płaczek we wstępie swojej nowej książki „Domowa piekarnia”.

Przygodę z domowymi wypiekami rozpoczął ponad piętnaście lat temu. Piekł wówczas chleby z pomocą maszyny do wypieków i jak sam przyznaje, pierwsze efekty dalekie było od ideału.

- Skórka nie chrupała w zębach, środek prezentował się (i co gorsza smakował!) jak ciasto drożdżowe, a kształt z metalowego koszyka niewiele miał wspólnego z bochenkiem. Ostatecznie maszyna poszła w kąt i zabrałem się do tradycyjnego wypieku. Najpierw były to chleby z foremek, a później odkryłem, że najlepsze pieczywo wychodzi, kiedy użyję garnka żeliwnego lub glinianego rzymskiego. Dopiero wtedy ma ono skórkę niczym z pieca chlebowego, pięknie pęka po nacięciu, a środek jest sprężysty i aromatyczny - piesze w książce Paweł Płaczek.

Jak zrobić pyszny, domowy chleb żytni mieszany na zakwasie?
Zobacz przepis i porady Pawła Płaczka. Kliknij w przycisk:

Przepis na chleb żytni mieszany na zakwasie

Do wypieku chleba z przepisu Pawła Płaczka potrzebny jest zakwas. Możesz przygotować go samodzielnie. Wymieszaj w słoiku 100 g mąki żytniej i 100 g wody,
Do wypieku chleba z przepisu Pawła Płaczka potrzebny jest zakwas. Możesz przygotować go samodzielnie. Wymieszaj w słoiku 100 g mąki żytniej i 100 g wody, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Zakwas dokarmiaj wodą i mąką przez kilka dni. materiały wydawnictwa Purple Book/ fot. Najka Photography

Składniki:
zaczyn

  • 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego min. 12 godzin wcześniej),
  • 40 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
  • 40 ml letniej wody.

ciasto właściwe

  • 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750,
  • 50 g mąki pszennej chlebowej typ 1050,
  • 100 g mąki żytniej typ 720,
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000,
  • 300 ml letniej wody,
  • 8 g soli.

Jak zrobić chleb żytni mieszany na zakwasie?

  1. Zaczyn: składniki mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 6 godzin.
  2. Ciasto właściwe: po 6 godzinach dodajemy dwa rodzaje mąki, wlewamy wodę i miksujemy całość przez 3–5 minut. Najlepiej użyć miksera planetarnego.
  3. Tak wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Następnie dodajemy sól i ponownie miksujemy całość przez 3–5 minut. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
  4. Po tym czasie miksujemy ciasto cztery razy co 30 minut. Po ostatnim użyciu miksera i 30-minutowym odpoczynku przekładamy ciasto na podsypany mąką blat i rozciągamy na kwadrat, chwytamy je od dołu od naszej strony, składamy do środka, dociskając palcami wzdłuż linii złączenia. Potem lewą i prawą stronę składamy do środka. Na koniec chwytamy ostatnią krawędź ciasta od góry, zawijamy ją i powstałą masę formujemy w kulę. Pozostawiamy na blacie na ok. 20 minut.
  5. Później rozciągamy ciasto – tak samo jak wcześniej, tyle że zawijamy i rolujemy zdecydowanie mocniej.
  6. Tak przygotowane przekładamy do koszyka posypanego sporą ilością mąki bezglutenowej, sklejeniem do góry i dodatkowo sczepiamy brzegi ciasta, tworząc w środku coś w rodzaju szwów.
  7. Przykrywamy całość i wstawiamy do lodówki na 12–14 godzin lub odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  8. Po czasie odpowiednim do wybranej metody rozgrzewamy piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym, rzymskim lub naczyniem żaroodpornym do 250°C. Ostrożnie wyciągamy garnek z piekarnika, przekładamy do niego ciasto, zdecydowanym ruchem nacinamy cały bochenek, przykrywamy przykrywką i wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Następnie ściągamy przykrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210°C i dopiekamy chleb przez kolejne 20–25 minut.
  9. Po upieczeniu wyjmujemy go z garnka i studzimy na kratce.

Taki domowy chleb będzie świetnie smakował do przystawki jaką są śliwki w boczku lub do flaków po warszawsku. Wypróbuj także przepis na domowe kajzerki i chlebek ziołowy.

Domowe pieczywo o poranku to najlepszy początek dnia. Paweł Płaczek podpowiada, jak samodzielnie upiec chleb żytni mieszany na zakwasie.

Najlepszy przepis na chleb żytni na zakwasie, który smakuje ...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na chleb żytni na zakwasie, który smakuje jak z najlepszej piekarni. Wypróbuj przepis na chleb z „Domowej piekarni” - Strona Kuchni