Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ten babciny specyfik to bogactwo witaminy C. Wspiera odporność, poprawia krążenie i trawienie. Wypróbuj przepis na nalewkę z dzikiej róży

Monika Góralska
Monika Góralska
W 100 g owoców dzikiej róży znajduje się aż 1250 mg witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi 60-90 mg.
W 100 g owoców dzikiej róży znajduje się aż 1250 mg witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi 60-90 mg. vainillaychile/gettyimages.com
Owoce dzikiej róży to przede wszystkim obfite źródło witaminy C, której zawierają sześćdziesiąt razy więcej niż cytrusy takie jak cytryna. Dzięki temu pomagają zmniejszyć ryzyko wszelkich infekcji, w tym przeziębienia i grypy, a także wspierają zdrowie skóry i krążenie krwi. Nalewka z dzikiej róży pomoże więc zwalczyć katar i kaszel, skorzystać z niej mogą również osoby z nadciśnieniem, chorobami układu pokarmowego, serca i naczyń krwionośnych. Zobacz, jak zrobić smaczną domową nalewkę z owoców dzikiej róży.

Spis treści

Domowa nalewka z dzikiej róży – wypróbuj babciny przepis

Owoce dzikiej róży wykorzystywane były w celach leczniczych już w starożytnej Grecji i Rzymie w początkach naszej ery. Natomiast w czasie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, gdy nie było możliwe sprowadzanie owoców cytrusowych zalecano spożywanie owoców dzikiej róży, aby zapobiec szkorbutowi.

Czytaj także: Owoc o 5 smakach na stres, koncentrację i libido. Wydłuża życie, uspokaja i pobudza do działania

Owoce dzikiej róży są bowiem źródłem witaminy C, której zawierają sześćdziesiąt razy więcej niż cytrusy, w 100 g znajduje się aż 1250 mg. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi 60-90 mg (w zależności od płci i wieku).

Czytaj także: Woda różana i maseczka z płatków dzikiej róży. Te tanie i naturalne kosmetyki na zmarszczki zrobisz w domu. Zastosuj do twarzy i włosów

Należy jednak pamiętać, że Podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze owoce tracą znaczną ilość witaminy C. Aby więc zachować bogactwo tego składnika, warto więc przygotować nalewkę z owoców dzikiej róży w odpowiedni sposób. Ten leczniczy trunek wspiera odporność, działa przeciwzapalnie i wzmacnia organizm. Sprawdzi się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ale też chorób przewodu pokarmowego czy nadciśnienia.

Do przygotowania nalewki potrzebujesz 3 składników:

  • 500 g owoców dzikiej róży,
  • 500 ml wódki 40 proc.,
  • 3/4 szklanki cukru.

Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży?

  1. Umyte i osuszone owoce należy nakłuć widelcem i wsypać do szklanego słoja. Można też odciąć szypułki, które pokryte są drobnymi kolcami. Ułatwi to późniejsze odcedzanie i klarowanie nalewki.
  2. Dodać cukier i wódkę, zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce na 1-2 miesiące. Codziennie lub co kilka dni należy potrząsnąć słojem.
  3. Po tym czasie odcedzić płyn przez drobne sito lub gazę, aby nie był mętny, i zlać do butelek z ciemnego szkła.
  4. Dobrze, żeby gotowa nalewka poleżakowała jeszcze 1-3 miesiące, bo wtedy nabierze smaku i odpowiednio się zmaceruje.
  5. Cukier można zastąpić miodem, a zamiast wódki dodać spirytusu 95 proc., ale zawsze rozcieńczony wodą (500 ml spirytusu i 250 ml wody), aby nie utracić cennych witamin i substancji odżywczych zawartych w owocach.

Owoce róży na nalewkę można zbierać po pierwszych przymrozkach albo przemrozić je w zamrażarce. Dzięki temu są słodsze, jednak tracą znaczne ilości witaminy C. Jeśli chcemy zatrzymać ich cenne wartości odżywcze, należy zbierać je tuż przed dojrzeniem oraz w pełni dojrzałe, czyli gdy mają ciemnoczerwony lub bordowy kolor i są twarde.

Jakie właściwości ma dzika róża i na co stosować nalewkę z owoców dzikiej róży?

Dzika róża (Rosa canina) to roślina z rodziny różowatych (Rosaceae), która jest w Polsce bardzo rozpowszechniona. Kwitnie od maja do lipca, a jej owoce zaczynają dojrzewać już pod koniec sierpnia, choć najlepiej zbierać je we wrześniu i październiku, gdy są odpowiednio dojrzałe.

Dzika róża jest źródłem witaminy C, której zawiera dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka i aż sześćdziesiąt razy więcej niż owoce cytrusowe, takie jak cytryna czy pomarańcza. Poza witaminą C owoce dzikiej róży zawierają także witaminy A, B1, B2, E i K oraz kwas foliowy, karotenoidy (astaksantynę i likopen), flawonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, antocyjany, fitosterole, garbniki i pektyny.

Czytaj także: Nalewka tybetańska to eliksir młodości. Pomoże uporać się z przeziębieniem i nadciśnieniem. Wypróbuj babciny przepis na nalewkę z czosnku

Owoce dzikiej róży działają odżywczo i wzmacniająco, lekko rozwalniająco, moczopędnie, przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyhistaminowo i przeciwwysiękowo, odtruwająco, prebiotycznie, immunostymulująco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Dzięki temu dzika róża:

  • wzmacnia odporność – oprócz witaminy C, która wspiera układ immunologiczny (jej niedobór sprzyja infekcjom), owoce dzikiej róży są bogate także w polifenole, które wspierają produkcję komórek odpornościowych, oraz działają prebiotycznie, a więc odżywiają pożyteczne bakterie jelitowe,
  • wpływa na elastyczność skóry i produkcję kolagenu – jest niezbędna do wytwarzania kolagenu w skórze, dzięki czemu poprawia jędrność skóry oraz spowalnia powstawanie zmarszczek, a także zwiększa odporność skóry na promieniowanie UV,
  • przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu – witamina C jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • wspiera pracę układu krwionośnego – owoce dzikiej róży wspomagają produkcję tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu ułatwia przepływ krwi i dotlenianie tkanek. W ten sposób pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, obniża ponadto poziom cholesterolu,
  • łagodzi problemy trawienne – właściwości tonizujące i ściągające róży wpływają pozytywnie na funkcje jelit i pozwalają zwalczać biegunki.

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z dzikiej róży

Nalewkę z owoców dzikiej róży ze względu na zawartość alkoholu mogą spożywać tylko osoby, które ukończyły 18. rok życia. Nie jest ona zalecana również osobom:

  • uzależnionym od alkoholu,
  • uczulonym na alkohol lub cierpiącym na jego nietolerancję,
  • kierowcom, którzy w najbliższym czasie zamierzają prowadzić samochód,
  • kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią,
  • odchudzającym się, ponieważ jest ona wysokokaloryczna ze względu na zawartość cukru,
  • stosującym antybiotykoterapię lub przyjmującym leki na stałe, ponieważ może ona wchodzić z nimi w reakcje i zaburzać ich
    działanie.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ten babciny specyfik to bogactwo witaminy C. Wspiera odporność, poprawia krążenie i trawienie. Wypróbuj przepis na nalewkę z dzikiej róży - Strona Zdrowia