- W diecie wielu nastolatek mleko zostało całkowicie wyparte przez napoje gazowane. Prowadzi to do wypłukiwania z organizmu wapnia - podstawowego budulca kości. W efekcie stają się one kruche i podatne na złamania - mówąi autorzy badań.
Podkreślają oni, że okres dojrzewania ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego wzrostu tkanki kostnej - jej masa zwiększa się wtedy o połowę. Wszelkie zaburzenia wynikające z niedostatku kostnego budulca mają dalekosiężne negatywne konsekwencje.
Skutki zaniedbań mogą się ujawnić dopiero po kilku dekadach, na przykład w postaci osteoporozy - przestrzegają lekarzw. Szczególnie niebezpieczne dla dorastających dziewcząt mogą być napoje zawierające dużo fosforu. Jego nadmiar powoduje, że wapń jest gorzej wchłaniany przez kość.
Uczoni analizowali dietę 460 dziewcząt w wieku 15-17 lat. U tych, które konsumowały niewiele mleka, nabiału i warzyw, w zamian za to pochłaniały napoje gazowane, kości była słabsze.
- Osteoporoza, choć ujawnia się dopiero w podeszłym wieku, nie jest schorzeniem geriatrycznym. Źródeł tej częstej u kobiet dolegliwości trzeba szukać we wczesnej młodości - podsumowują badacze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?