Firmę Bajgiel odwiedziliśmy więc w jej siedzibie w Będzinie. Przedstawiciele redakcji przyjechali z wyróżnieniem, które Bajgiel uzyskał w plebiscycie.
Bajgiel do konkursu zgłosił wyroby cukiernicze i piekarnicze. Ta znana od wielu lat firma wystartowała w plebiscycie po raz kolejny. Kapituła konkursu doceniła wysoką jakość i oryginalność będzińskich wyrobów i postanowiła przyznać wyróżnienie Nasze Dobre z Pomorza 2010.
- Jest nam bardzo miło, że zostaliśmy docenieni przez kapitułę - mówił Wiesław Reichert, współwłaściciel Bajgla.
- Umiemy i staramy się produkować dobry chleb. I cieszymy się, że nasze dokonania są zauważane.
Bajgiel powstał 20 lat temu. Mieścił się wtedy na 48 metrach kwadratowych. Dzisiaj zajmuje ich 2,5 tysiąca. Firmę założyli Wiesław Reichert i Jan Wodecki.
I oni nadal są jej właścicielami. Zaczynali od produkcji bajgli, czyli obwarzanków i od nich wzięła się nazwa przedsiębiorstwa. Od piętnastu lat zajmują się produkcją pieczywa i coraz bardziej ją rozwijają. Bajgiel to piekarski potentat w regionie koszalińskim. Zaopatruje 365 punktów na terenie w promieniu 80 kilometrów. Firma zatrudnia 100 osób pracujących na trzy zmiany.
Pomimo znakomitej pozycji firmy na rynku, są też pewne bolączki, o których wspomnieli wczoraj właściciele Bajgla. To brak uczniów, chcących pracować jako piekarze. - Brakuje również szkół zawodowych kształcących w zawodzie piekarza-cukiernika - powiedział Wiesław Reichert.
Przypomnijmy, że w trzeciej edycji plebiscytu wzięło udział 46 firm. Główne nagrody przyznano Agrofirmie Witkowo i Profarmowi z Lęborka. Wyróżnienia: Bajgiel, Drewgal, EkoWodrol i Świat Lodów.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?