Popularność Broka, szczególnie flagowego produktu browaru, czyli Sambora, to nie tylko kwestia lokalnego patriotyzmu mieszkańców regionu. - To po prostu dobre piwo, robione zgodnie ze sztuką piwowarską, z podstawowych składników, bez dodatku enzymów przyspieszających proces produkcji - mówi Jarosław Zawistowski, dyrektor browaru. - Receptura tego piwa nie zmienia się od lat. Dla piwoszy to wielki atut.
Koszaliński browar jest na bieżąco z trendami, słucha klientów. Dlatego prócz tradycyjnych marek piwa, które od lat są związane z Koszalinem (Sambor, Martin i Export) stawia też na nowości. Dziś to piwa kraftowe, czyli rzemieślnicze - warzone w mniejszych partiach, według innych receptur. - To piwa dla bardziej wymagających klientów - komentuje Damian Zaorski, szef sprzedaży. - Rynek piw kraftowych bardzo się w Polsce rozwinął. Wielu klientów jest gotowych zapłacić więcej za takie właśnie piwo, które oprócz niepodważalnej jakości, niesie za sobą także niepodważalny smak.
Koszaliński browar w swojej ofercie ma cztery takie piwa. Brok Stout to ciemny lager dolnej fermentacji z charakterystyczną goryczką inspirowany piwem stout owsiany. Brok Brown Ale to ciemne piwo inspirowane American Brown Ale, słodowe i słodkie z nutami karmelowymi, biszkoptowymi i orzechowymi. Brok IPA to piwo inspirowane American India Pale Ale. Jest intensywne, słodowe, o silnym chmielowym aromacie i z mocną chmielową goryczką. Wśród piw kraftowych warzonych przez Broka jest też piwo Brok Gluten Free stworzone z myślą o wymaganiach osób na diecie bezglutenowej. Wszystkie te gatunki warzone są z najlepszych gatunków słodów i chmieli. Prócz warzonych na większą skalę piw tradycyjnych i tych kraftowych Brok warzy też piwo Brok NIEFILTROWANE, którego napić się można z „nalewaka” w wielu lokalach gastronomicznych, nie tylko tych koszalińskich. Na amatorów koszalińskiego piwa czeka niespodzianka - już niedługo pojawi się w ofercie browaru piwo Witbier Brok, które jest odmianą piwa pszenicznego. Jest to piwo w klasycznym ujęciu z dodatkiem kolendry i curacao. Damian Zaorski zdradza, że nowy trunek zbiera znakomite recenzje. Czy zasłużone? Będziemy się mogli przekonać już niedługo.
Kufel z historią
W Koszalinie piwo warzy się od XIX wieku. Wtedy to lokalni kupcy postanowili produkować piwo na większą skalę i podjęli decyzję o budowie browaru. Przez następnych 50 lat browar w Koszalinie warzył piwo na potrzeby lokalnych nabywców. Skala produkcji to 28 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Po historycznych i ekonomicznych perturbacjach koszaliński browar stał się częścią firmy Van Pur, jednego z czołowych producentów piwa w Polsce. Dziś w browarze pracują 24 tankofermentatory, zdolne wyprodukować 680 tysięcy hektolitrów piwa rocznie.
Browar ma własną rozlewnię puszek, butelek szklanych i kegów oraz stację odzysku CO2, która pozwala chronić środowisko.
Nasze Dobre z Pomorza. Zobacz wszystkich kandydatów i zagłosuj!
Zobacz także:
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?