Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Pomorza. Przepis na pyszne wędliny

Rafał Nagórski
Rafał Nagórski
Firma sprzedaje swoje wyroby między innymi z charakterystycznych autosklepów. Siedziba firmy jest w Niemicy w gminie Malechowo
Firma sprzedaje swoje wyroby między innymi z charakterystycznych autosklepów. Siedziba firmy jest w Niemicy w gminie Malechowo Rafał Nagórski
Mięso przyprawiają tylko solą i przyprawami, których skład to oczywiście tajemnica. Firma Stanisława Przybysza z Niemicy w gminie Malechowo postawiła na wędliniarstwo naturalne

- Przypomniały mi się czasy domowych wyrobów i ich prawdziwego smaku i wyglądu, co najważniejsze bez konserwantów. Zdrowe i bardzo smaczne, czuć w nich serce dla klienta. Kiełbasa żywiecka jest rewelacyjna, pasztet zapiekany również. Trudno wybrać jakiś wyrób na najlepszy, bo wszystkie są smaczne, każdy w swój sposób - to tylko jedna z wielu pozytywnych opinii o wyrobach firmy Wędliniarstwo Naturalne z Niemicy w gminie Malechowo.

Jej wyroby można kupić w sześciu sklepach stacjonarnych, między innymi w Koszalinie i Kołobrzegu. Sprzedawane są też z sześciu autosklepów, które codziennie wyruszają w teren sprzed siedziby firmy w Niemicy w gminie Malechowo. Pomysł założenia firmy zrodził się w momencie, gdy Stanisław Przybysz zastanawiał się na co przeznaczyć budynki zakupione po dawnych chlewniach w Niemicy. - Stwierdziłem, że zacznę robić to, co umiem najlepiej. I wcale nie bałem się konkurencji, bo od samego początku zacząłem stawiać na naturalne sposoby produkcji i zero chemii - zaznacza.

Tak właśnie w kwietniu 2007 roku powstała rodzinna firma zajmująca się wędliniarstwem naturalnym. Pan Stanisław był pomysłodawcą, ale wszystkiego pilnują jego dorosłe już dzieci - córka i trzech synów. Oczywiście nie chce zdradzać jak przyprawia mięso, bo w tym podobno cały sekret. - Zresztą i tak nikt by mi nie uwierzył. Zapewniam tylko, że stosuję metody ekologiczne, których uczono mnie jeszcze w latach siedemdziesiątych, kiedy nikt nie słyszał jeszcze o chemicznych ulepszaczach.

- Szybko okazało się, że ludzie wolą zapłacić trochę więcej, a mieć produkt najwyższej jakości - podkreśla nasz rozmówca. - U mnie nie dzieją się cuda, że z kilograma mięsa po upieczeniu robi się prawie dwa razy tyle. Nic z tych rzeczy - dodaje.

Firma wciąż się rozwija. Kiedyś zatrudniała kilkanaście osób. Dziś to już 45 pracowników. Oferuje całą gamę wyrobów wędliniarskich - od najbardziej wymyślnych szynek, po zwykłe kiełbasy. Wprowadza też nowe produkty - jak na przykład wyroby z drobiu.

Najważniejszy jest jednak sposób przygotowania - nawet drewno do wędzenia nie może być tu przypadkowe, tylko takie, jak przed laty uczyli tego najbardziej doświadczeni w tym zawodzie.

Nasze Dobre z Pomorza. Zobacz wszystkich kandydatów i zagłosuj!

Zobacz także: Gala Nasze Dobre. Najlepsze firmy z Pomorza w Filharmonii

Gala Nasze Dobre

Gala Nasze Dobre. Najlepsze firmy z Pomorza w Filharmonii [w...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo