Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

Wypadek koło Pruszcza Gdańskiego. 7 osób rannych, śmigłowiec LPR w akcji!

NOWE
Wypadek koło Pruszcza Gdańskiego. 7 osób rannych, śmigłowiec LPR w akcji!

56-latek z Myszkowa chciał odzyskać pożyczone pieniądze. Został dotkliwie pobity

NOWE
56-latek z Myszkowa chciał odzyskać pożyczone pieniądze. Został dotkliwie pobity

Polecamy

Pokazy taneczne w Szczecinku. Zaproszenie na niedzielę, 28 kwietnia

Pokazy taneczne w Szczecinku. Zaproszenie na niedzielę, 28 kwietnia

Gdzie ucztowali rycerze? Rząd wsparł archeologa z Koszalina

Gdzie ucztowali rycerze? Rząd wsparł archeologa z Koszalina

Co mówi Pikachu w przełożeniu na ludzki język? Fani rozwiązali odwieczną zagadkę

Co mówi Pikachu w przełożeniu na ludzki język? Fani rozwiązali odwieczną zagadkę