Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie jedz i oddaj! Najnowsze wycofane produkty przez GIS z sieci Biedronka, Auchan i Lidl. Lato, wraca salmonella [4.08.2021]

OPRAC.:
Michał Borkowski
Michał Borkowski
KASZA Z BIEDRONKI: POZOSTAŁOŚĆ PESTYCYDUNa podstawie reprezentatywnych badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu o nazwie chlorpiryfos w produkcie pn. „Kasza gryczana Plony Natury”, 4x100 g.Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska.Numer partii: 161PLALB21AD214. Najlepiej spożyć przed 8.04.2022.Producent – Sawex Foods, zakład z Kościerzyny – wycofał przedmiotową partię kaszy z obrotu w sieci Biedronka.Kliknij w prawo, żeby zobaczyć kolejne wycofane produkty>>>>>
KASZA Z BIEDRONKI: POZOSTAŁOŚĆ PESTYCYDUNa podstawie reprezentatywnych badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu o nazwie chlorpiryfos w produkcie pn. „Kasza gryczana Plony Natury”, 4x100 g.Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska.Numer partii: 161PLALB21AD214. Najlepiej spożyć przed 8.04.2022.Producent – Sawex Foods, zakład z Kościerzyny – wycofał przedmiotową partię kaszy z obrotu w sieci Biedronka.Kliknij w prawo, żeby zobaczyć kolejne wycofane produkty>>>>>archiwum
Najnowsze wycofane produkty z popularnych sklepów w Polsce. GIS opublikował listę najnowszych wycofanych produktów ze sklepów, niektóre z nich mogą być naprawdę niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Sprawdź czy masz te produkty w swojej lodówce, jeśli tak to natychmiast się ich pozbądź lub odnieś do sklepów. Na liście wycofanych produktów publikujemy serie oraz datę ważności wycofanych produktów ze sklepów.

Najnowszą listę produktów wycofanych z handlu przez Główny Inspektorat Sanitarny otwiera kasza z Biedronki, z powodu przekroczenia poziomu pozostałości pestycydu. Ale pojawia się także salmonella – nieproszony gość, najczęściej letni.

Dlaczego akurat latem? Jednym z powodów jest niedopiekanie grillowanego drobiu. Innym – niemycie rąk po dotykaniu zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych. Większym jednak – sezonowa gastronomia. Przy dużym natężeniu ruchu letników spieszący się wakacyjni pracownicy nie zawsze przykładają wagę do higieny.

Salmonella to królowa zakażeń żywności w sklepach; w czerwcu zakaziła sezam i jaja, które są najczęstszym nośnikiem pałeczek tej bakterii.

Jak postępować z jajami?

  • Przechowuj w lodówce, w oryginalnym opakowaniu.
  • Po rozbiciu skorupki wyrzuć bezpośrednio do śmieci.
  • Nie dawaj dziecku do zabawy opakowania po jajkach.
  • Unikaj surowych, np. w serniku, tiramisu, majonezie, koglu-moglu i na tatarze.
  • Gotuj i smaż tak, by białko i żółtko były ścięte.
  • Ręce po kontakcie z surowymi jajami umyj ciepłą wodą i mydłem.

Poniżej 20 najnowszych ostrzeżeń GIS, w tym dotyczące salmonelli właśnie na jajach, lecz i w sezamie. Listę otwiera jednak kasza z Biedronki, ostrzeżenie z 26 czerwca 2021.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera