Najnowszą listę produktów wycofanych z handlu przez Główny Inspektorat Sanitarny otwiera kasza z Biedronki, z powodu przekroczenia poziomu pozostałości pestycydu. Ale pojawia się także salmonella – nieproszony gość, najczęściej letni.
Dlaczego akurat latem? Jednym z powodów jest niedopiekanie grillowanego drobiu. Innym – niemycie rąk po dotykaniu zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych. Większym jednak – sezonowa gastronomia. Przy dużym natężeniu ruchu letników spieszący się wakacyjni pracownicy nie zawsze przykładają wagę do higieny.
Salmonella to królowa zakażeń żywności w sklepach; w czerwcu zakaziła sezam i jaja, które są najczęstszym nośnikiem pałeczek tej bakterii.
Jak postępować z jajami?
- Przechowuj w lodówce, w oryginalnym opakowaniu.
- Po rozbiciu skorupki wyrzuć bezpośrednio do śmieci.
- Nie dawaj dziecku do zabawy opakowania po jajkach.
- Unikaj surowych, np. w serniku, tiramisu, majonezie, koglu-moglu i na tatarze.
- Gotuj i smaż tak, by białko i żółtko były ścięte.
- Ręce po kontakcie z surowymi jajami umyj ciepłą wodą i mydłem.
Poniżej 20 najnowszych ostrzeżeń GIS, w tym dotyczące salmonelli właśnie na jajach, lecz i w sezamie. Listę otwiera jednak kasza z Biedronki, ostrzeżenie z 26 czerwca 2021.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?