Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie jedz między posiłkami

Alina Konieczna
Warto się tylko zastanowić, jakimi odpowiednikami zastąpić kaloryczne i szkodliwe dla naszego zdrowia produkty. Zamiast słodyczy można jeść owoce.

Prawie 90 procent Polaków podjada między posiłkami, a tylko 15 procent osób spożywa regularnie 5 posiłków w ciągu dnia - wynika z badań przygotowanych na potrzeby programu edukacyjnego "Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia".
Złe nawyki żywieniowe, to przede wszystki nieregularne jedzenie, podjadanie między posiłkami, jedzenie w pośpiechu, niejedzenie śniadania czy spożywanie głównego posiłku przed snem. I to właśnie one prowadzą prostą drogą do nadwagi a nawet otyłości. A czym takie stan grozi, często pisaliśmy na naszych łamach.
Nieregularne jedzenie to jeden z bardzo złych nawyków zdrowotnych Polaków. Wbrew pozorom ustalenie dobowego rytmu spożywania posiłków nie jest takie trudne. I to nawet jeśli prowadzimy bardzo aktywny tryb życia. Tłumaczenie, że w naszym przypadku to niemożliwe jest zwykłym pójściem na łatwiznę.
Nie jest wielkim problemem wyznaczyć sobie, dostosowane do rytmu pracy, godziny posiłków. Ważne, żeby w miarę precyzyjnie zaplanować 5 posiłków w ciągu dnia: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację.
- I rzecz bardzo ważna. Starajmy się nie podjadać między posiłkami! - przestrzega prof. dr hab. n. med. Barbara Zahorska-Markiewicz, ekspert programu "Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia". - Ważne jest również, aby zaplanować 5 posiłków w ciągu dnia - począwszy od rannego śniadania, na wieczornej kolacji kończąc.
Najczęściej Polacy podjadają to co najmniej zdrowe, czyli słodycze (48 procent), następnie przekąski (36 procent). Niestety najrzadziej najbardziej zdrowe owoce (tylko 16 procent).
Słodyczom trudno się oprzeć, ale nie wolno również zapominać, że optymalna dla zdrowia kombinacja składników odżywczych nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z przyjemności. Wystarczy się tylko zastanowić, jakimi zdrowymi odpowiednikami możemy zastąpić kaloryczne i szkodliwe dla naszego zdrowia produkty.
Na przykład zamiast batonika można zaspokoić swój apetyt na słodycze, zjadając suszone owoce. Rodzynki, suszone morele i banany czy wysuszone jabłka, doskonale nadają się także dla osłodzenia ulubionej sałatki, która może stanowić substytut kalorycznych przekąsek.
Ale można również inaczej. Jeśli ktoś nie lubi suszonych owoców, na przekąskę może przygotować sobie pokrojone świeże warzywa, na przykład marchewkę czy paprykę.
Aby oduczyć się podjadania i mieć poczucie sytości na dłużej, każdy posiłek powinien być bogaty we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Podstawę codziennej diety powinny stanowić produkty z pełnego ziarna (źródło węglowodanów). Sięgając po chleb czy makaron, zawsze wybieraj ich pełnoziarniste odmiany. 2-3 razy dziennie jedz warzywa i owoce. Owoce, ze względu na zawartość cukrów, warto spożywać rano, warzywa - o każdej porze dnia.
Przynajmniej raz dziennie w twoim menu powinny się znaleźć orzechy lub rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica, groch. Są one cennym źródłem białka i błonnika.
Mleko i nabiał należy spożywać w ograniczonych ilościach. Szklanka mleka lub 1-2 plasterki żółtego sera dziennie wystarczą, aby zapewnić organizmowi konieczną ilość wapnia.
Czerwone mięso, kiełbasę, wędliny, białe pieczywo, ryż oraz słodycze powinno się spożywać jedynie sporadycznie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!