Czy warto jeść kiszone warzywa? Czy każdy może je jeść? Badania wskazują, że wiele chorób i dolegliwości nie współgra z ogórkami kiszonymi. Kiszonki zawierają w sobie wiele cennych składników zdrowotnych. Są między innymi źródłem witaminy C i E. Ogórki kiszone wykazują również korzystne działanie na mikroflorę jelitową, jednakże pomimo ich wielu właściwości zdrowotnych nie są aż tak zalecane.
Co jest przyczyną?
Proces kiszenia to sposób konserwacji jedzenia. Opiera się on na fermentacji mlekowej, którą przeprowadzają bakterie mlekowe. Podczas prawidłowego kiszenia cukry proste, znajdujące się w komórkach roślinnych jedzenia, rozkładają się na kwas mlekowy. Hamuje to również proces gnicia.
Kto nie powinien ich jeść?
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?