W skrócie
Frytkownica beztłuszczowa (air fryer) to urządzenie, które w ostatnich latach zyskało na popularności. Można je kupić w różnych kształtach i o różnej pojemności. Frytki z frytkownicy beztłuszczowej będą bardziej dietetyczne niż te usmażone na patelni czy w głębokim tłuszczu w tradycyjnej frytkownicy. Ich kaloryczność można porównać do mrożonek upieczonych w piekarniku, które w składzie mają ziemniaki i odrobinę oleju. W połowie pieczenie sprawdzam stopień zarumienienia ziemniaków, aby ich nie spalić. Zazwyczaj je wtedy mieszam, aby frytki równomiernie się upiekły.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania frytek z frytkownicy beztłuszczowej
Frytki z frytkownicy beztłuszczowej – przepis na domowy przysmak
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka czosnku,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić frytki z frytkownicy beztłuszczowej?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrałam, umyłam pod bieżącą wodą i pokroiłam w słupki.
- Następnie wrzuciłam do miski i opłukałam dwukrotnie z nadmiaru skrobi.
- Jeśli macie czas, to zachęcam do zalania ziemniaków wodą i odstawienia na minimum 30 minut.
- Z miski z ziemniakami wylałam wodę, odsączyłam i osuszyłam ręcznikiem kuchennym.
- Następnie wrzuciłam do miski, wlałam łyżkę oleju, dodałam mielony czosnek i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
- Surowe ziemniaki wsypałam do szuflady frytkownicy beztłuszczowej.
- Piekłam frytki przez 10 minut w 200°C. Przemieszałam i piekłam kolejne 10 minut.
- Upieczone frytki przesypałam z frytkownicy beztłuszczowej na talerz.
- Gotowe frytki posypałam solą.
Dodatki do frytek z frytkownicy beztłuszczowej
Frytki z surowych ziemniaków we frytkownicy beztłuszczowej podaję z sosem na bazie łyżki jogurtu greckiego wymieszanego z łyżką majonezu i łyżeczką ketchupu. Domowe frytki można także podawać na sposób znany w Wielkiej Brytanii, czyli posypane solą i polane odrobiną octu np.: jabłkowego. Przed podaniem frytki posypuję posiekaną natką pietruszki, która nadaje przekąsce orzeźwiającego smaku.
Jak smakują frytki z frytkownicy beztłuszczowej?
Ich smak nie odbiega od tego znanego z frytek upieczonych w piekarniku. Otrzymujemy chrupiące frytki, które różnią się od tych przygotowanych w tradycyjnej frytkownicy mniejszą zawartością oleju. Warto wspomnieć, że jeżeli nie będzie się czuwać w trakcie pieczenia nad stopniem zrumieniania frytek, to mogą okazać się lekko gorzkie. Dlatego zachęcam do wymieszania frytek w połowie pieczenia. Warto też wiedzieć, że z czasem frytki po upieczeniu wiotczeją i nie są już tak apetyczne. Stąd wniosek, że najlepiej jeść je krótko po przygotowaniu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Pyszne frytki każdego dnia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?