Wyrzuć to albo zachorujesz! Nowe ostrzeżenia GIS. Salmonella na jajach spod Cieszyna i listeria w parówkach w Lidlu 4.08.2021
PARÓWKI Z LIDLA: BAKTERIA LISTERIA MONOCYTOGENES
GIS nakazał wycofanie jednej partii parówek z szynki (250 g) ze względu na wykrycie obecności wyjątkowo zjadliwej bakterii Listeria monocytogenes, szkodzącej zwłaszcza kobietom w ciąży. Spożycie żywności zanieczyszczonej tą bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Numer partii 11031, seria C 10349134. Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021.
Producent: Sokołów, oddział w Czyżewie.
Dystrybucja: sieć sklepów Lidl w Polsce.
W wyniku powiadomienia producenta przez organy urzędowej kontrol, o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w badanych próbkach wyrobu zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. Przedsiębiorca poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii w/w wyrobu.
O objawach po zakażeniu Listeria monocytogenes przeczytasz na www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem listerioza.
Kliknij w prawo, żeby sprawdzić kolejne ostrzeżenia >>>>>