Mleczaj rydz, czyli po prostu rydz, to chyba najbardziej pożądany grzyb polskich lasów. Tak się składa, że okolice Szczecinka słyną a rydzodajnych lasów. Swoje miejscówki ma burmistrz Szczecinka Daniel Rak, który po raz kolejny podzielił się z naszymi Czytelnikami zdjęciami koszy pełnych rydzów i prawdziwków.
CZYTAJ TEŻ:
Nasz rozmówca – jak większość grzybiarzy – nie zdradza swoich miejscówek, ale zapewnia, że to bliskie okolice Szczecinka – w trawach i sosenkach.
Rudy grzyb to król grzybobrania. Owocniki mleczaja rydza są jadalne, są najbardziej poszukiwanymi grzybami. Zwykle są smażone, nie nadają się do suszenia. Często używa się ich do marynowania w occie, w słoiku nabierają doskonałego, korzennego smaku.
Wbrew pozorom w Polsce nie rośnie jeden gatunek rydza, choć większość z nas nie jest w stanie ich rozróżnić. A są jeszcze mleczaj świerkowy, jodłowy, zmienny, czerwieniejący czy modrzewiowy. Charakterystycznymi cechami mleczaja rydza są występowanie pod sosnami, prążkowanie kapelusza i zieleniejące mleczko i miąższ po uszkodzeniu. Podobny do mleczaja rydza jest mleczaj wełnianka, uważany jest za grzyb trujący. Różni się obecnością włosków i piekącym smakiem oraz białym mleczkiem.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?