Ostrzeżenia GIS. Wycofane produkty. Masz to w lodówce? Oddaj, nie jedz, nie używaj! – ostrzega GIS. NOWA LISTA 23.11.2020

OPRAC.:
Dawid Jaśkiewicz
Dawid Jaśkiewicz

Wideo

Zobacz galerię (10 zdjęć)
Ostrzeżenia GIS. Wycofane produkty. Masz to w lodówce? Oddaj, nie jedz, nie używaj! – ostrzega GIS. Najnowsze ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego – z 28 września – dotyczy wykrycia bakterii Salmonella z gr. O7 w mięsie z indyka na kotlety Morliny. To symptomatyczne dla tego miesiąca: większość zagrożeń to salmonella. Sprawdź, czego się pozbyć z lodówki i jak się chronić przed salmonellozą.

Ostrzeżenia GIS. Sprawdź listę wycofanych produktów >>>

Produkty wycofane z obrotu. Jakie i dlaczego?

W Polsce od lat samonella jest najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Dochodzi do nich zwykle drogą pokarmową. Jednym ze źródeł pałeczek Salmonella mogą być jaja.

Zasady ostrożności z jajami

  • Kupuj czyste i nieuszkodzone.
  • Przechowuj w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem.
  • Po rozbiciu jaj skorupki wyrzuć bezpośrednio do bioodpadów.
  • Unikaj surowych (zwłaszcza dzieci, chorzy, starsi), np. w serniku, tiramisu, majonezie, koglu-moglu i na tatarze.
  • Gotuj i smaż tak, by białko i żółtko były ścięte.
  • Ręce po kontakcie z surowymi jajami umyj gorącą wodą z mydłem.
  • Sprzęty mające kontakt z surowymi jajami umyj gorącą wodą z detergentami.

(źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny)

Po wykryciu zagrożenia Inspekcja wkracza natychmiast, ale towar mogłaś/mogłeś już zdążyć kupić. Dlatego dla własnego bezpieczeństwa zajrzyj czasem do zakładki ostrzeżenia na gis.gov.pl.

Sprawdź szczegóły >>>

Ostrzeżenia GIS. Wycofane produkty. Masz to w lodówce? Oddaj...

Najnowsze ostrzeżenia GIS. Sprawdź produkty wycofane

Które produkty zostały wycofane ze sklepów przez GIS? Czego lepiej nie spożywać gdybyż mogą to być produkty niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź najnowsze ostrzeżenia GIS.

Ostrzeżenia GIS. Te produkty mogą być niebezpieczne >>>

Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS dlatego, że zawierają substancje mogące powodować np. alergie, zatrucie, a nawet śmierć.

Główny Inspektorat Sanitarny to instytucja, której zadaniem jest zapobiegania i minimalizacja negatywnych skutków zdarzeń dotyczących zdrowia publicznego.

Ostrzeżenia GIS. Wycofane produkty z Biedronki i Lidla, Żabk...

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie