Produkty wycofane z obrotu. Jakie i dlaczego?
W Polsce od lat samonella jest najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Dochodzi do nich zwykle drogą pokarmową. Jednym ze źródeł pałeczek Salmonella mogą być jaja.
Zasady ostrożności z jajami
- Kupuj czyste i nieuszkodzone.
- Przechowuj w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem.
- Po rozbiciu jaj skorupki wyrzuć bezpośrednio do bioodpadów.
- Unikaj surowych (zwłaszcza dzieci, chorzy, starsi), np. w serniku, tiramisu, majonezie, koglu-moglu i na tatarze.
- Gotuj i smaż tak, by białko i żółtko były ścięte.
- Ręce po kontakcie z surowymi jajami umyj gorącą wodą z mydłem.
- Sprzęty mające kontakt z surowymi jajami umyj gorącą wodą z detergentami.
(źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny)
Po wykryciu zagrożenia Inspekcja wkracza natychmiast, ale towar mogłaś/mogłeś już zdążyć kupić. Dlatego dla własnego bezpieczeństwa zajrzyj czasem do zakładki ostrzeżenia na gis.gov.pl.
Sprawdź szczegóły >>>
Najnowsze ostrzeżenia GIS. Sprawdź produkty wycofane
Które produkty zostały wycofane ze sklepów przez GIS? Czego lepiej nie spożywać gdybyż mogą to być produkty niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź najnowsze ostrzeżenia GIS.
Ostrzeżenia GIS. Te produkty mogą być niebezpieczne >>>
Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS dlatego, że zawierają substancje mogące powodować np. alergie, zatrucie, a nawet śmierć.
Główny Inspektorat Sanitarny to instytucja, której zadaniem jest zapobiegania i minimalizacja negatywnych skutków zdarzeń dotyczących zdrowia publicznego.
Wiosenne problemy skórne. Jak sobie z nimi radzić?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?