Ryzyko zachorowania na raka. Jak zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej?
Rak to jedna z największych chorób cywilizacyjnych naszych czasów. Wiele czynników może wpłynąć na ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową, w tym styl życia, genetyka i oczywiście dieta. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jakie produkty spożywcze mogą pomóc w obniżeniu ryzyka zachorowania na raka.
Według badań oraz WHO za to czy zachorujemy za raka odpowiadają nie tylko nasze geny ale również styl życia. Palenie tytoniu, otyłość, brak aktywności fizycznej, nadużywanie alkoholu oraz nadmierne narażenie na promieniowanie UV są głównymi przyczynami chorób nowotworowych. Onkolodzy przypominają, że zmiana stylu życia ora z diety może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
Oto pięć najczęstszych nowotworów:
- Rak piersi
- Rak płuc
- Rak jelita grubego
- Rak trzustki
- Rak prostaty
Co to jest nowotwór? Jak się przed nim uchronić?
Nowotwór jest chorobą materiału genetycznego. Powstaje w wynik akumulacji uszkodzeń genetycznych. Choroba nowotworowa dotyczy ludzi, ale również zwierząt.
Jak powstaje nowotwór złośliwy w naszym organizmie?
Choroba o nazwie "nowotwór" może być w prosty sposób wyjaśniona jako "nowy twór". Jednakże ta krótka definicja już wiele mówi o naturze tej choroby. Nowotwór (rak) nie jest obcym ciałem wprowadzonym do organizmu, ale jest wynikiem przemiany normalnych i prawidłowych komórek ciała w komórki nienormalne, czyli nowotworowe.
Co jeść żeby nie zachorować na raka? Lekarze zalecają wprowadzenie do diety tych produktów, które mogą znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?