Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto E dodatki których należy unikać jak ognia. Mogą powodować bezpłodność, pobudzać, a nawet powodować raka 20.09.2023

Michał Borkowski
Michał Borkowski
Jakich e dodatków należy unikać? Wpływ e dodatków na nasze zdrowie E- BARWNIKI, które mogą być szkodliwe- E 102: tartrazyna, obwiniana za sprzyjanie dekoncentracji i bezsenności,- E122: azorubina, może powodować powstawanie obrzęków na ciele, zabroniona w Polsce, - E123: amarant, uważany przez niektóre kraje za niebezpieczny,- E124: czerwień koszalinowa, działa pobudzająco zwłaszcza na dzieci, może negatywnie wpływać na płodność,- E127: erytrozyna, sprzyja dekoncentracji, może być niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą,- E129: czerwień allura, może być szkodliwa dla astmatyków, wzmaga objawy choroby,
Jakich e dodatków należy unikać? Wpływ e dodatków na nasze zdrowie E- BARWNIKI, które mogą być szkodliwe- E 102: tartrazyna, obwiniana za sprzyjanie dekoncentracji i bezsenności,- E122: azorubina, może powodować powstawanie obrzęków na ciele, zabroniona w Polsce, - E123: amarant, uważany przez niektóre kraje za niebezpieczny,- E124: czerwień koszalinowa, działa pobudzająco zwłaszcza na dzieci, może negatywnie wpływać na płodność,- E127: erytrozyna, sprzyja dekoncentracji, może być niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą,- E129: czerwień allura, może być szkodliwa dla astmatyków, wzmaga objawy choroby, archiwum/pixabay
Tych e-dodatków należy unikać w składzie produktów spożywczych. Sprawdzamy które mogą powodować dolegliwości, a w dłuższej perspektywie powodować nawet utratę zdrowia. Pomimo fakty, że producenci produktów spożywczych są zobowiązani do podawania składu sprzedawanych przez siebie produktów nie wszyscy zdajemy sobie sprawę co tak naprawdę oznaczają symbole na etykietach. Rozszyfrowaliśmy dla Państwa tajemnicze symbole "e-...." i podpowiadamy jaki wpływ mają na zdrowie człowieka.

E-dodatki do żywności, które mają zły wpływ na zdrowie człowieka

E-dodatki do jedzenia, czyli sztuczne substancje dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku, konsystencji, wyglądu czy też przedłużenia trwałości, stanowią temat wielu kontrowersji. Czy ich spożywanie jest bezpieczne dla zdrowia człowieka? W tym artykule przeanalizujemy wpływ e-dodatków na organizm oraz odpowiemy na to pytanie.

Zastanawialiście się jaki wpływ na zdrowie mają e-dodatki do żywności. Większość konsumentów zdaje sobie sobie sprawę z tego, że e-dodatki do żywności nie są naturalnym dodatkiem i mogą szkodzić zdrowiu. Dolegliwości i schorzenia mogą być łagodne od zwykłego bólu głowy, czy gorszy nastrój po bardzo poważne, takie jak uczulenia, biegunki a nawet nowotwory.

Jak dzielimy e-dodatki. Oto podstawowy podział:

  • Numery od E 100 do E 199 oznaczają barwniki,
  • Numery od E 200 do E 299 oznaczają konserwanty,
  • Numery od E 300 do E 399 oznaczają przeciwutleniacze i regulatory kwasowości,
  • Numery od E 400 do E 499 oznaczają emulgatory, środki spulchniające i żelujące, 
  • Numery od E 500 do E 599 oznaczają środki pomocnicze,
  • Numery od E 600 do E 699 oznaczają wzmacniacze smaku,
  • Numery od E 900 do E 999 oznaczają środki słodzące i nabłyszczające, 
  • Numery od E 1000 do E 1999 oznaczają zaś stabilizatory, konserwanty i zagęstniki.

Co to są e-dodatki?

E-dodatki, zwane także dodatkami do żywności, to substancje dodawane do produktów spożywczych w celu ulepszania ich właściwości. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego i mają różne funkcje. Niektóre z nich służą do poprawy smaku, zapachu i koloru żywności, inne zwiększają jej trwałość lub stabilność.

W jaki sposób e-dodatki wpływają na zdrowie?

Wpływ e-dodatków na zdrowie człowieka jest tematem wielu dyskusji. Niektóre badania sugerują, że niektóre e-dodatki mogą powodować problemy zdrowotne, takie jak bóle głowy, reakcje alergiczne, a nawet nowotwory. Jednakże, większość e-dodatków jest bezpieczna w dawkach zalecanych przez producenta.

Jakie są zalety i wady spożywania e-dodatków?

Zalety spożywania e-dodatków to przede wszystkim poprawa jakości i trwałości żywności. Dzięki nim, produkty spożywcze są smaczniejsze i atrakcyjniejsze wizualnie. Wady to z kolei potencjalne ryzyko zdrowotne, wynikające z nadmiernej ilości e-dodatków w diecie.

Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!

Warto pamiętać, że im krótsza liczba składników, typ prawdopodobnie zdrowszy produkt. Sprawdź, które konserwanty spożywane w nadmiarze mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera