Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w naszej codziennej diecie. Są nie tylko smaczne, ale i dostarczają naszemu organizmowi wielu niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz są źródłem błonnika. Wiele osób zwraca uwagę na fakt, że ich kolor sprawia, że danie wydaje się smaczniejsze.
Owoce w naszej diecie
Owoce to niezwykle ważne źródło m.in. witaminy A, C i tych z grupy B. Zawierają również przeciwutleniacze. Jedzenie owoców zmniejsza m.in. ryzyko nowotworów, ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, korzystnie wpływa na kontrolę prawidłowego ciśnienia krwi.
Dzięki temu, że cechuje je dość niska wartość energetyczna, wiele osób chcąc zgubić zbędne kilogramy wpisuje je do swojej codziennej diety. Ważne jednak, by robić to rozważnie i z umiarem. Dlaczego?
Przede wszystkim owoce są źródłem cukrów, jak fruktoza, glukoza, czy sorbitol. Część osób traktuje je jako zdrową przekąskę między posiłkami, chociażby zamiast słodyczy. Drugim powodem jest kaloryczność niektórych owoców.
Najmniej kaloryczne owoce
Są takie owoce, które posiadają niską wartość energetyczną, jak m.in.
- malina (ok. 30 kcal na 100 g)
- truskawka (ok. 30 kcal na 100 g)
- poziomka (ok. 32 kcal na 100 g)
- porzeczka (ok. 32 kcal na 100 g)
- arbuz (ok. 35 kcal na 100 g)
- melon (ok. 35 kcal na 100 g)
- grejpfrut (ok. 36 kcal na 100 g)
- brzoskwinia (ok. 39 kcal na 100 g)
Najbardziej kaloryczne owoce
Są jednak owoce, które tych kalorii zawierają znacznie więcej. W tym przypadku, chcąc uniknąć zbędnych kilogramów, powinniśmy spożywać je rozważnie i z umiarem.
Sprawdź, jakich owoców unikać, bądź spożywać je z umiarem, by nie przytyć >>>
W Pile rozmawiano o przyszłości szpitali
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?