Jak ugotować jajko na miękko? Sprawdź jakie to proste!
- Nalej do garnka wodę i włóż do niej jajka
- Poczekaj aż woda się zagotuje
- Od momentu zagotowania się wody, gotuj jajka przez: S – 3,5 minuty, M – 4 minuty, L – 5,5 minuty
- Następnie wylej wodę z garnka i nalej zimną
- Po wystudzeniu jajek, obierz je.
Oto powody dlaczego powinieneś jeść jajka na miękko!
Jedzenie jajek wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Jajka są źródłem wielu istotnych dla człowieka składników odżywczych. Czyli sodu, tłuszczów nasyconych, żelaza, miedzi, selenu, witaminy D i B, potasu, białka oraz węglowodanów.
Obowiązujące stare przekonania mówiły o negatywnych skutkach jedzenia jajek. Dużo osób wciąż wierzy w stare mity i unika jajek. Okazuje się, że najlepszą formą są jajka na miękko. Sprawdź dlaczego!
Jak długo jajko jest dobre do jedzenia?
Data minimalnej trwałości wynosi nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia.
Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa - Polska jest dużym unijnym producentem jaj kurzych, a skala produkcji jaj plasuje nasz kraj na pozycji 6. producenta na rynku Unii Europejskiej z 9-procentowym udziałem w unijnej produkcji.
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?