Spis treści
Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie zupek chińskich nie jest zdrowe. Szczególnie wtedy, gdy spożywamy ich znaczne ilości. Zupki chińskie są szczególnie popularne wśród ludzi młodych. Są łatwe szybkie i łatwe w przygotowaniu. Niestety, nie ma róży bez kolców i okazuje się, że nadmierne spożywanie zupek chińskich może wiązać się utratą zdrowia. W zupkach chińskich może być wiele związków chemicznych, które są szkodliwe dla naszego organizmu.
Zupki chińskie, dlaczego ich spożywanie jest szkodliwe
Zupki chińskie należą do produktów wysoko przetworzonych. Oznacza to, że zawierają śladowe ilości składników odżywczych. Nie mogą więc zastąpić pełnowartościowych posiłków.
W 100 gramach zupki chińskiej znajduje się średnio:
- tłuszcz - 4 g (w tym tłuszcze nasycone - 2 g),
- węglowodany - 13 g (w tym cukier - 1,5 g),
- błonnik - 0,8 g,
- białko - 2 g,
- sól - 1,1 g.
Negatywny wpływ spożywania zupek chińskich na organizm
Na tym przykładzie widać wyraźnie, że głównym tych produktów są węglowodany. Oto kilka przykładów tego co może powodować spożywanie nadmiernej ilości węglowodanów, w tym też tych zawartych w zupkach chińskich.
- Wzrost poziomu trójglicerydów we krwi
- Trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
- Nadwaga i otyłość
- Zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2
- Zaburzenia metaboliczne, takie jak hiperglikemia i hiperinsulinemia
- Zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- Zwiększone ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
- Zwiększone ryzyko zespołu metabolicznego
Zupki chińskie i ryzyko choroby. Co może powodować spożywanie zupek chińskich
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?