Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Papryka konserwowa jak u babci. Przepis na aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, obiadu i na przyjęcia

Magdalena Dańda-Pyzik
Magdalena Dańda-Pyzik
Wideo
od 16 lat
Papryka to jedno z tych warzyw, które zamknięte w słoiku wcale nie traci wspaniałego smaku i wartości odżywczych. Podobnie jak ogórki idealnie nadaje się do przygotowania domowych przetworów, które później nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają na talerzu. Papryka konserwowa sprawdza się do kanapek, do obiadu lub sama, bez żadnych dodatków jest atrakcyjną przystawką na przyjęcie. Wypróbuj nasz przepis na paprykę konserwową.

W skrócie

Czarny talerz, na którym leży płat marynowanej papryki. W tle otwarty słoik z papryką w zalewie.
Papryka konserwowa to idealny dodatek do mięs, kanapek lub jako przystawka na przyjęcia. Smakuje wyśmienicie! Nataly Hanin/Getty Images

Papryka konserwowa należy do domowych przetworów, które z łatwością możemy zrobić sami. Wczesna jesień to najlepszy okres na przygotowanie takiej papryki, bo właśnie wtedy to warzywo jest ogólnodostępne i można je kupić w przystępnej cenie. Na dodatek domowe przetwory to doskonały sposób na uzupełnienie zapasów na zimę. Papryka konserwowa na pewno wzbogaci naszą spiżarnię i sprawi, że zyskamy wartościowy dodatek do potraw. Wystarczy kupić paprykę w różnych kolorach, przygotować kilka słoików i zrobić zalewę.

Zobacz także: Jak samemu zrobić ajvar?

Papryka konserwowa – sprawdzony przepis babci

Liczba porcji: 5 słoików po 500 ml
Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Składniki główne:

  • 2 kg papryki: zielonej, żółtej i czerwonej albo 2 kg papryki w jednym kolorze,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 gałązki kopru,
  • 9 ziaren ziela angielskiego,
  • 9 ziaren pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 18 ziaren gorczycy.

Składniki zalewy:

  • 1 l wody,
  • 200 ml octu (10%, do zapraw, spirytusowego),
  • 40 g soli,
  • 150 g cukru.

Jak zrobić paprykę konserwową?

  1. Papryki umyj, przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i ułóż w 5 słoikach.
  2. Do każdego słoika włóż gałązkę kopru, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku i 6 nasion gorczycy.

Przygotowanie zalewy i rozlanie jej do słoików:

  1. Zagotuj 1 l wody z octem, solą i cukrem.
  2. Gorącą zalewą napełniaj słoiki, później je zamknij.
  3. Pasteryzuj słoiki – wstaw je do wysokiego garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać prawie do pokrywki) i gotuj je na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Papryka konserwowa to idealny dodatek do obiadu i przekąsek

Jeśli nie macie pomysłu, co podać do drugiego dania w formie dodatku lub sałatki, to właśnie papryka w zalewie będzie idealnym pomysłem. Sami ją przygotujecie, więc będziecie wiedzieć, co serwujecie rodzinie lub gościom. Papryka konserwowa jest też świetnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, np. z tuńczykiem. Bardzo dobrze sprawdza się też jako przekąska podawana na talerzu sama lub obok marynowanych grzybków albo zimnych szynek. Sposobów wykorzystania papryki konserwowej jest naprawdę wiele, warto z nich korzystać.

Zobacz także inne jesienne dania ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Papryka konserwowa jak u babci. Przepis na aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, obiadu i na przyjęcia - Strona Kuchni