Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasztet drobiowy w bekonie

Tomasz Majewski
Tomasz Majewski
A może warto zastanowić się nad przygotowaniem na wielkanocny stół pasztetu z prawdziwego zdarzenia? Przepis na pasztet drobiowy w bekonie przesłała nam Dorota Popowicz-Majewska.

Składniki:

3 udka z kurczaka
podwójna pierś również z kurczaka
0,5 kg wątróbki drobiowej
dwie duże marchewki, spora pietruszka, pół selera, biała część pora
dwie średnie cebule
pęczek świeżego koperku
20 dkg cieniutko pokrojonego bekonu (proponuję paczkowany)
gałka muszkatałowa, sól, pieprz
mała kajzerka namoczona w mleku
2 jaja

Wykonanie:

1. Mięso i wątróbkę ugotować w osolonej wodzie razem z warzywami (bez koperku).Gdy wszystkie składniki będą miękkie, odcedzić i ostudzić.

2. Mięso oddzielić od kości, zmielić w maszynce razem z wątróbką, warzywami oraz świeżym koperkiem i namoczoną w mleku kajzerką.

3. Wszystkie zmielone składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Połączyć z jajkami, jeszcze raz wymieszać.

4. Foremkę-keksówkę wyłożyć bekonem, plasterek przy plasterku, ale brzegi powinny lekko zachodzić na siebie. Końce bekonu mają wystawać poza foremkę, aby później móc je założyć na wierzch pasztetu.

5. Na tak przygotowany bekon wyłożyć zmielone mięso, założyć brzegi bekonu tak, aby powierzchnia pasztetu była zupełnie przykryta.

6. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 40 min. w temp. 200 st. Gdy ostygnie przewrócić foremkę do góry dnem i wyłożyć pasztet

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!