Składniki:
60 dkg ładnej wołowiny bez kości,
sól,
mąka,
tłuszcze,
cebula,
Nadzienie
15 dkg chrzanu,
4 dkg tartej bułki,
jajko,
2 - 3 łyżki śmietany,
sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Mięso opłukać, mocno rozbić tłuczkiem owiniętym szmatką (żeby się nie poszarpało), oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, dodać pokrojoną w talarki cebulę (2 sztuki), wlać 1/8 l wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Przyrządzić nadzienie: chrzan połączyć z 4 dag bułki tartej , jajkiem, śmietaną (2-3 łyżki) dodać sól i cukier do smaku. Wymieszać na jednolitą masę. nadzienie powinno być gęste. Miękką pieczeń wyjąć pokroić nieco skośnie w poprzek włókien. Co drugi zostawić niedokrojony do końca.
Przygotowane nadzienie wkładać między nie dokrojone plastry pieczeni i docisnąć. Łącząc 2 plastry mięsa w 1 porcję. Pieczeń włożyć z powrotem w kolejności krojenia do rondla z sosem, w którym się dusiła. Dusić jeszcze 10 minut. mięso wyłożyć Ostrożnie na półmisek, oblać sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?