Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierwsza jadłodzielnia w Koszalinie. Od teraz możesz dzielić się jedzeniem

Joanna Krężelewska
Joanna Krężelewska
„Szafa od serca” zlokalizowana jest w sąsiedztwie Domu Seniora przy ul. Leśnej w Koszalinie.
„Szafa od serca” zlokalizowana jest w sąsiedztwie Domu Seniora przy ul. Leśnej w Koszalinie. Radek Koleśnik
Od piątku przy ul. Leśnej 2 w Koszalinie można podzielić się jedzeniem i artykułami spożywczymi. Wystarczy włożyć je do „Szafy od serca”, skąd częstować się nimi mogą osoby potrzebujące.

Zasady są proste – jeśli sam jesteś głodny, albo potrzebujesz jedzenia dla bliskich, śmiało sięgnij po nie do szafki. Jeśli masz za dużo majonezu, albo przy okazji zakupów możesz kupić o jedno opakowanie mąki czy karton mleka więcej, zostaw dla kogoś, kogo na nie nie stać. „Szafa od serca” to pierwsze tego typu miejsce w Koszalinie. Stworzyły ją Teresa Krysztofiak i Krystyna Tousty, koszalinianki znane z pracy wolontaryjnej w różnych przestrzeniach, a przede wszystkim na rzecz hospicjum. - Podobne punkty działają w wielu miastach w całej Polsce. Jestem przekonana, że dobro warto powielać, dlatego też zdecydowałyśmy się w naszym mieście stworzyć miejsce, w którym będzie można w prosty sposób pomagać – mówi Teresa Krysztofiak.

Zobacz także: Postęp prac na budowie amfiteatru w Koszalinie

Szafa stanęła w sąsiedztwie Domu Seniora przy ul. Leśnej. Teraz warunki atmosferyczne pozwalają na przechowywanie żywności na dworze, w przyszłości w szafie ma się pojawić lodówka. Na drzwiach przymocowany został regulamin. Jego fundamentem jest szacunek. - Prosimy, by darczyńcy zostawiali w szafie rzeczy dokładnie takie, jakie sami chcieliby otrzymać. By traktowali osoby potrzebujące tak, jak sami chcieliby być traktowani – wskazuje pani Teresa.

Jeśli chcesz zostawić gotowe danie, szczelnie je zamknij i napisz na opakowaniu, kiedy zostało zrobione i do kiedy nadaje się do spożycia. Podobnie opisz przetwory. Nie zostawiaj otwartych produktów, rzeczy zepsutych, bez daty przydatności do spożycia. Słowem – dbaj o zdrowie innych i czyń dobro!

- Mamy nadzieję, że właśnie teraz, w przedświątecznym czasie, kiedy szczególnie chętnie otwieramy serca dla innych, będziemy dzielić się z nimi jedzeniem. Drobiazg, który kupimy podczas świątecznych zakupów, może dla kogoś naprawdę wiele znaczyć – mówi Teresa Krysztofiak.

Co ważne, jadłodzielnia to miejsce, które karmi, ale też ratuje żywność przez zmarnowaniem. Jeśli tradycyjnie zrobisz na święta zbyt dużo przysmaków, podziel się nimi!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo