Pikantne guacamole na imprezę w gronie znajomych. Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dip z rozgniecionego na gładką pastę awokado z dodatkiem świeżej kolendry i ostrej papryczki to znakomita przystawka, która umili spotkanie w rodzinnym gronie lub przyjęcie wśród znajomych.
Dip z rozgniecionego na gładką pastę awokado z dodatkiem świeżej kolendry i ostrej papryczki to znakomita przystawka, która umili spotkanie w rodzinnym gronie lub przyjęcie wśród znajomych. 123rf.com/whitestorm
Na domowe imprezy najchętniej szuka się szybkich przekąsek, którymi można łatwo poczęstować wiele osób. Jedną z prostszych do przygotowania past jest guacamole, czyli pasta z awokado, świeżej kolendry, soku z limonki i ostrej papryczki. Przysmak pochodzi z Meksyku. Sprawdź przepis na domowe guacamole.

W skrócie

Oryginalne guacamole przygotowuje się z dojrzałego awokado rozgniecionego na gładką pastę z dodatkiem czosnku, cebulki, ostrej papryczki, świeżych liści kolendry i ostrej papryczki. W Meksyku używa się do rozcierania składników moździerza. Podpowiadamy, jak zrobić guacamole, które podbije podniebienia smakoszy kuchni meksykańskiej.

Guacamole – przepis na przystawkę

Liczba porcji: porcja dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki:

  • 2 sztuki awokado,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 cebula biała lub czerwona,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek świeżej kolendry,
  • 1/2 papryczki jalapeño,
  • 2 pomidory,
  • sól do smaku.

Zobacz także: przepis na hummus

Jak zrobić domowe guacamole?

Przygotowanie:

  1. Dwa dojrzałe awokado należy przekroić na pół, usunąć pestkę i przełożyć je do miski.
  2. Następnie trzeba rozgnieść je widelcem do pożądanego poziomu grudek lub gładkości.
  3. Potem trzeba pokroić drobno cebulę, pomidory i posiekać świeżą kolendrę.
  4. Z papryczki jalapeño można usunąć pestki, aby zmniejszyć ostrość warzywa. Papryczkę należy drobno pokroić i dodać do awokado.
  5. Następnie do roztartych awokado należy dodać czosnek, sok z limonki i doprawić do smaku solą.
  6. Na koniec trzeba wszystko razem wymieszać i podawać z kukurydzianymi nachos, czyli kawałkami chrupiącej tortilli.

Co zrobić, aby guacamole nie ciemniało?

Jeżeli przygotuje się zbyt dużo guacamole, to można zaobserwować, że z czasem będzie wyglądać mało apetycznie. Składniki zaczną się utleniać i brązowieć. Sok z limonki ma za zadanie nie tylko dodać kwaśnego smaku, ale tez spowolnić utlenianie guacamole. Aby guacamole nie ciemniało, można też polać je z wierzchu lodowatą wodą i tak zabezpieczone przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem wodę trzeba odlać i można cieszyć apetycznie wyglądającym dipem.

Z czym można jeść guacamole?

Poza tradycyjnymi meksykańskimi tortillami guacamole sprawdza się podane do grzanek z pszennego chleba lub razowych bułeczek. Guacamole można też używać do smarowania naleśników, do domowych frytek lub pieczonych ziemniaków.

Awokado jako smak Zachodu

Ciekawostką jest, że w książkach kucharskich z lat 90. XX wieku, awokado określane było nazwą botaniczną, czyli smaczliwką wdzięczną, a samo słowo „dip” w przypadku guacamole tłumaczono jako „maczanka”. Konsumenci coraz chętniej sięgali po egzotyczne dla nich produkty spożywcze i szukali sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. A niektóre zagraniczne słowa próbowano kreatywnie przełożyć na język polski.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Teesa

Minutnik kuchenny elektroniczny Teesa

45,29 zł29,00 zł-36%

kup najtaniej

Bochenek

Bochenek Dziadek Do Orzechów Drewniany

10,59 zł6,90 zł-35%

kup najtaniej

Bloomingville

Bloomingville Maselniczka Jules (82049806)

187,00 zł144,99 zł-22%

kup najtaniej

Eva Solo

Eva solo na ocet i oliwę aromagic 567685

192,00 zł148,99 zł-22%

kup najtaniej

Ravi

Ravi Chlebak Z Drewna Kauczukowego

125,00 zł109,00 zł-13%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Pikantne guacamole na imprezę w gronie znajomych. Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie