Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pizza i ruskie jak u mamy

Redakcja
Pizzeria Venecja to niewielki lokal - zaledwie kilka stolików. Warto jednak spróbować serwowanych w nim dań. Panie, do każdego posiłku dodają sporo serca-

Właścicielki postanowiły, że u nich w lokalu jedzenie będzie przygotowywane od podstaw, z sercem. Z oddaniem pracowały nad recepturami - ot choćby ciasta na pizze. Chciały by było idealne - nie za cienkie, nie za grube. Goście swoimi opiniami potwierdzają: teraz jest takie jak być powinno. Ciasto zagniata Pani Alicja Nowacka. Codziennie świeżą porcję.

Za to rewelacyjny domowy sos pomidorowy ze świeżych pomidorów robi jej wspólniczka Katarzyna. - Taki sos smakuje nieporównywalnie lepiej. Przygotowałam duży zapas. Mam nadzieję, że wystarczy do wiosny - śmieje się.

Ulubiona pizza gości to ta z pieczarkami i szynką. Panowie przepadają za pizzą gangsterską, bo ma dużo mięsnych dodatków, albo wiejską. Polacy są kulinarnymi konserwatystami - w piątki najlepiej się sprzedaje pizza wegetariańska, albo klasyczna margarita.

Menu lokalu to nie tylko tradycyjne włoskie pizze, Właścicielki wprowadziły do karty kilka dań obiadowych. Wśród nich absolutnym przebojem są pierogi ruskie i z mięsem. Ich zaleta jest to, że przygotowywane są według domowych receptur, tak jak robiły to babcie i mamy. Ciasto jest delikatne, farsz smakowity i dobrze doprawiony, podawane są w tradycyjny sposób, czyli ze zezłoconą cebulką. - Ruskie pierogi to zdecydowanie nasz przebój . Przyznaję, że sama z nimi przepadam. Robimy je na bieżąco, nie mrozimy - mówi Alicja Nowacka. Wśród dań obiadowych klienci polubili też pierś z kurczaka po wenecku i z ananasem.

Lista dań obiadowych nie jest długa. Panie przyznają, że była dłuższa, ale celowo zredukowały ją do dań najbardziej lubianych przez klientów. By jednak wprowadzić do karty odrobinę różnorodności planują danie dnia. - Typowo obiadowe, na przykład mielone, gołąbki, albo schabowego - zdradza Pani Katarzyna - robione jak w domu, z dobrych składników.

Venecja ma grupę wiernych fanów swojej kuchni. Głownie to sąsiedzi z okolicznych bloków. - Kilka rodzin regularnie do nas wpada po jedzenie, co nas oczywiście bardzo cieszy - mówi jedna z właścicielek.

W lokalu można też urządzić rodzinna uroczystość, albo zamówić dania na święta, czy imieniny. Niektórzy wierni klienci już z takiej możliwości korzystają. W tym przytulnym lokalu można tez zorganizować przyjęcie nawet na 30 osób. Stali goście coraz częściej z tej możliwości korzystają. Na stołach wtedy typowe imprezowe dania - pieczone mięsa, sałatki,

Pizzeria coraz częściej kusi promocjami - na przykład oferując gościom wierszą pizze w cenie mniejszej. Wszystko po to by przekonać koszalinian, że w Venecji można świetnie zjeść nie bankrutując przy tym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!