Głos Koszaliński

    Pasieka z Pasją Hawran Paweł

    Zgłoszony produkt: Miody nierozgrzewane - produkty pszczele nieprzetworzone

    Pasieka z Pasją Hawran Paweł
    Miłogoszcz 1/2
    76-038 Dobrzyca
    www.pasiekazpasja.pl


    Od pokoleń naszym celem jest przekazywanie Tobie Drogi Kliencie, tego co Matka Natura dała nam pszczelarzom najcenniejsze, czyli w pełni naturalny niezmieniony, jedynie przełożony, owoc pracy rodziny pszczelej.

    Obecny kształt pasieki zawdzięczać należałoby konsekwencji i uporowi jej prekursorów. Jej burzliwe początki sięgają okresu przedwojennego. Już wtedy Antoni Patoka podjął się pszczelarstwa. Mimo znacznie utrudnionych warunków pracy podczas wojny, nie ustawał on w trudzie pozyskiwania produktu możliwie najlepszej jakości.

    Okres powojenny przyniósł pasiece lata rozwoju. Pan Antoni przekazał pasiekę członkowi rodziny, Piotrowi Hawran. W jego ręce trafiło 120 rodzin pszczelich, nad którymi należało w dalszym ciągu sprawować opiekę. Pasieka była prowadzona przez pana Piotra z niezachwianym zacięciem. Pogłębiał on dorobek poprzednika, zdobytą wiedzę i przede wszystkim – swoją relację z najszlachetniejszymi owadami obecnymi w naturze. Obecnie pasiekę opieką otacza Paweł Hawran, syn Pana Piotra. 190 rodzin pszczelich rozwinął on do imponującego wyniku 450 rodzin. Nie został on osiągnięty bez wysiłku – Jako dziecko w każde wakacje byłem na siłę zaciągany przez tatę do pomocy przy pasiece. Chciałem po prostu mieć czas na zabawę, a musiałem pomagać. Ojcowski upór wiele mnie nauczył – przede wszystkim miłości do tych owadów – wspomina obecny właściciel pasieki.

    Powodzenie Pasieki z Pasją wynika między innymi z drobiazgowego planowania i zarządzania nią – Nie chcę tylko dbać o pszczoły. Zależy mi także na jakości i czystości każdego produktu, jaki pszczoły przynoszą do ula – mówi właściciel – miody dostępne w sklepach poddawane są obróbce termicznej, przez co tracą swoje właściwości. Miody Pasieki z Pasją są nierozgrzewane, czyli nakładane do słoików na zimno. Zachowanie właściwości leczniczych i smakowych to priorytet – puentuje pan Paweł. Jego słowa znajdują potwierdzenie i rozwinięcie w unikatowych metodach prowadzenia pasieki. Jedną z nich jest gruntowna kontrola każdego z miejsc, które mogłoby posłużyć za nowy dom dla pszczół. Prowadzenie pasieki to troska o żywy organizm. Dlatego też ilekroć pszczoły mają sąsiadować z innym środowiskiem zarządzanym przez człowieka, jest ono sprawdzane. Pasieka z Pasją załatwia to poprzez utrzymywanie pomyślnych, wieloletnich relacji z okolicznymi rolnikami i leśnictwami. Świadomi powiązań między mikro i makroelementami ekosystemu z aktywnością ludzką, odkrywamy miejsca naturalnie czyste. Jedynie w nich pszczoły mogą się cieszyć wyśmienitą kondycją.

    Uznanie miodów Pasieki z Pasją jedynie za zdrową słodycz jest znacznym niedopowiedzeniem. To także lata burzliwej historii, rodzinna tradycja i przede wszystkim miłość, za którą natura odpłaca się z nawiązką.

    Pasieka z Pasją Hawran Paweł

    15 Miejsce

    Głosowanie zakończone!

    583 głosy

    Ostatnie plebiscyty

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    NASZE KONCERTY

    Wideo