Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Po zdrowie biegiem i ze smakiem w Dobrzycy [zdjęcia]

Joanna Krężelewska
Joanna Krężelewska
Joanna Krężelewska
W sobotę, 12 listopada, w Dobrzycy wystartował III Rodzinny Bieg Wolności. Towarzyszył mu niezwykle smaczny Festiwal Zdrowej Żywności.

Dystans biegu nie był tu najważniejszy. Ważna była przyświecająca mu idea – pobiec wspólnie, całymi rodzinami, a biegiem upamiętnić rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. I zachęcać do tego, by biegać nie tylko od święta, bo aktywność równa się zdrowie.

Samopoczucie i odporność na choroby zależy też od tego, czym się żywimy. To była myśl przewodnia dobrzyckiego Festiwalu Zdrowej Żywności. Owoce z lokalnych sadów, pyszne soki owocowe, pachnące i pełne ziaren pieczywo z lokalnej piekarni, zdrowe wypieki, pyszne przetwory, miody – stoły uginały się od smakołyków. Zasada była taka – ma być zdrowo i pysznie. A kiedy do przygotowania dań ich autorzy dodali szczyptę uczucia i parę deko „serducha”, efekt był rewelacyjny.

Ponad pięćdziesiąt osób przyszło również na spotkanie z dietetyczką Agnieszką Kobalczyk-Rohde. Na sali nie brakowało też dzieci, a rodziców zainteresowały zasady zdrowego odżywiania ich pociech. Jakie błędy najczęściej popełniają dorośli karmiąc dzieci? - Błędem jest nieograniczony dostęp do żywności wysoko przetworzonej i wysoko energetycznej oraz brak kontroli dotyczącej żywienia dziecka poza szkołą – podkreśliła ekspertka. - Błędy popełniamy też w przygotowywaniu żywności.

To jednostajność potraw i brak urozmaicenia, standardowy sposób obróbki termicznej żywności i technologii przygotowywania potraw, smażenie w głębokim tłuszczu, zaprawianie mąką i śmietaną, stosowanie zasmażek, cukru, ostrych przypraw.

Rodzice powinni też zwrócić uwagę na nawyki dotyczące konsumpcji: szybkie jedzenie, oglądanie tv przy jedzeniu, zbyt duże porcje, niewłaściwe rozplanowanie posiłków w ciągu dnia.

Po wykładzie chętni mogli skorzystać z możliwości sprawdzenia swojej wagi, pomiaru tkanki tłuszczowej, składu ciała wraz z wydrukiem tych informacji. Każdy uczestnik spotkania otrzymał też drobny upominek.

Spotkanie zostało zorganizowane w ramach programu profilaktyki nowotworowej w powiecie koszalińskim „Zwalczamy nowotwory”. Celem kampanii jest poprawa jakości odżywiania i poszerzanie wiadomości z zakresu chorób wynikających ze stosowania złej diety. Kampania ma na celu także zwrócenie uwagi na edukację prozdrowotną, prowadzącą do wykształcenia pozytywnych postaw w zakresie zdrowego sposobu odżywiania się, z wykorzystaniem zdrowej żywności.

Zobacz także Nocna Ściema 2016 w Koszalinie

Popularne na gk24:

Gk24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!