Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pojezierze Drawskie. Tu można spróbować wyśmienitych ryb

Krzysztof Bednarek [email protected]
Agnieszka Ciuchta prezentuje uwędzone pstrągi i sielawy, w tle widać stawy hodowlane nad jeziorem Lubie.
Agnieszka Ciuchta prezentuje uwędzone pstrągi i sielawy, w tle widać stawy hodowlane nad jeziorem Lubie. Fot. Krzysztof Bednarek
Na Pojezierzu Drawskim jest wiele jezior, za to niewiele miejsc, w których można zjeść potrawy z ryb. Jest takie miejsce nad jeziorem Lubie, które warto w czasie letnich wojaży odwiedzić.

W smażalni ryb "Lubie" w Lubieszewie (gmina Złocieniec) przez cały rok można zjeść smażonego lub duszonego pstrąga z masłem czosnkowym. Innym przysmakiem jest smażona sielawa odławiana w jeziorze Lubie. Do tego surówka, frytki albo smażone ziemniaki. Palce lizać.

Na miejscu jest hodowla ryb słodkowodnych: suma, sandacza, karpia, lina, szczupaka, okonia, płoci i leszcza. Każdy z gości smażalni sam może złowić sobie rybę na pobliskim łowisku. I to nie byle jaką.
W ostatnim czasie jeden z turystów złapał na wędkę szczupaka o wadze 6,2 kg. Na miejscu jest wędzarnia, a zapach wędzonych węgorzy, pstrągów i sielawy kusi przejeżdżających drogą przez wieś turystów.

- Odwiedza nas coraz więcej gości. Smażalnia czynna jest przez cały rok. Latem od godz. 12 do 20, a po sezonie turystycznym codziennie do zmroku - powiedziała nam Agnieszka Ciuchta, pracownica smażalni "Ryby Lubie".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!