1 Tradycyjna zupa grzybowa Według przepisu Małgorzaty Drygiel z Koszalina
Składniki:
0,5 niedużego selera
korzeń pietruszki
2- 3 marchewki
3 spore ziemniaków
biała część średniej wielkości pora
15 dkg suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
duża cebula
150 ml śmietany (lepiej 18 %)
łyżka mąki
2 litry wody
olej do smażenia
sól, pieprz
kostka wołowa lub warzywna
ewentualnie przyprawa typu jarzynka do smaku
Sposób przygotowania :
Grzyby namoczyć. Warzywa umyć i obrać. Seler i marchew pokroić w kostkę i zalać wodą. Dodać pietruszkę w całości. Posolić, przykryć i gotować ok. 20 minut.
W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać odsączone z wody grzyby pokrojone na paseczki i usmażyć razem. Pod koniec smażenia wszystko doprawić solą i pieprzem.
Do garnka z gotującymi się warzywami dodać obrane i pokrojone w cząstkę ziemniaki, plastry pora oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki zaczną się robić miękkie, przełożyć do zupy podsmażone grzyby.
Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną, a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu. Zupę doprawić do smaku - powinna być dość pieprzna.
Podawać z pieczywem, lub makaronem.
2 Rożki z chrzanem. Według przepisu Ireny Gorgol z Jelenia (gmina Borne Sulinowo)
Składniki:
szynka z indyka lub inna
3 łyżki utartego i doprawionego chrzanu
pół szklanki grubo startego sera żółtego
mały słoiczek majonezu
trochę utartych rzodkiewka, szczypiorek
Sposób przygotowania:
To znakomita i łatwa w przygotowaniu przystawka na śniadanie. Można ją przygotować dosłownie w kilka minut. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Szynkę wcześniej pokroić w plastry i zawinąć w rożki. W rożki wkładać farsz i ułożyć na półmisku. Przystawkę można dowolnie udekorować.
3 Sałatka chrzanowa według przepisu Marty Gwałt ze Sławna
Składniki:
8 jajek
słoik chrzanu
4 ogórki konserwowe
puszka kukurydzy
szczypiorek
majonez
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka, ogórki, szczypiorek drobno posiekać. Chrzan lekko odcedzić
na siteczku. Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić solą i pieprzem.
Ostawić do lodówki, by składniki się "przegryzły".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?