Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomarańcze i mandarynki...

(opr. i)
Wdzięcznie śpiewał o nich swego czasu Marek Grechuta. O tej porze roku są najlepsze - soczyste, słodkie.

Ojczyzną pomarańczy i mandarynek są Chiny. Obecnie owoce uprawiane są w strefach tropikalnych i subtropikalnych, w krajach śródziemnomorskich. Docenia się je nie tylko z powodu walorów smakowych. Są też cennym źródłem olejków eterycznych stosowanych w przemyśle kosmetycznym i spożywczym.
Pomarańcze i mandarynki zawierają duże ilości witaminy C, witaminę A, B, P, kwas foliowy, pektyny. Bogate są w liczne minerały - fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo. Poza tym, że są smaczne mają też wiele właściwości zdrowotnych. Zapobiegają zaparciom, pomagają w leczeniu nadciśnienia tętniczego, szkorbutu (choroby dziąseł i zębów wywołanej brakiem witaminy C w organizmie). Pomarańczowy sok zalecany jest w schorzeniach wątroby. Niestety, nie zaleca się pomarańczy i mandarynek osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność.
Ci jednak, którzy mogą i lubią zajadać się tymi owocami, powinni korzystać z okazji teraz, gdy sezon na nie w pełni. Przed obraniem należy owoce dokładnie umyć, bo mogą być pokryte środkami konserwującymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!