Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powrót błonnika. Dobry na serce, stawy, cukrzycę i zapobiega udarom

red
Spożywanie błonnika poprawia samopoczucie, trawienie, pracę jelit i układ odpornościowy
Spożywanie błonnika poprawia samopoczucie, trawienie, pracę jelit i układ odpornościowy pixabay.com
Dominującą w latach 80. dietę o wysokiej zawartości błonnika zastąpiły inne sposoby odżywiania się. Dziś błonnik wrócił do łask

Naukowcy od lat wiedzieli, że błonnik znakomicie wpływa na naszą kondycję i zdrowie. Teraz nareszcie odkryli, dlaczego ma tak istotne działanie.

Chcesz zrzucić wagę i żyć dłużej zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zapalenia stawów, cukrzycy czy udaru? W takim razie samo odstawienie cukru nie wystarczy. Powinieneś spożywać więcej błonnika.

Eksperci zdawali sobie sprawę, że błonnik ma działanie pozytywne. Że ten zespół substancji zazwyczaj pochodzenia roślinnego jest związany z lepszym zdrowiem. Dotąd nie do końca wiedziano, dlaczego tak się dzieje. Osoby będące na diecie przez lata „majstrowały” z błonnikiem. Wiele z nich wierzyło, że pomaga on pozbywać się tkanki tłuszczowej. W latach 80. dieta o wysokiej zawartości błonnika - Plan-F - stała się dominująca wśród osób pragnących szybko i trwale stracić na wadze. Współczynnik jej stosowania w porównaniu z innymi rodzajami diety wynosił 5:2. „Wrzawa” trwała jednak krótko i błonnik znikł z pola widzenia, a my zwróciliśmy się ku bardziej modnym dietom. Dziś powraca. W dodatku nie sam, lecz „poparty” wynikami szeregu badań wskazujących, dlaczego ma tak potężny wpływ na naszą figurę i dobre samopoczucie.

Studia na temat dwóch eksperymentów związanych z błonnikiem opublikowano w piśmie „Cell Host & Microbe”. Rzucają one światło na to, jak ten nieulegający trawieniu przez enzymy układu pokarmowego czynnik jest w stanie zasilić mikrobiom - ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. To termin bliskoznaczny mikroflorze. Chodzi o ekosystem bakterii, grzybów i drożdży w naszym układzie trawiennym. Kiedy dieta zawiera mało błonnika, populacja korzystnej dla naszego organizmu bakterii jelitowych ulega zmniejszeniu. Andrew Gewirtz, prof. w Ośrodku badań zapaleń, odporności i infekcji na uniwersytecie w Georgii, przeprowadził badania na myszach. Okazało się, że populacja bakterii w jelitach tych zwierząt karmionych dietą o niskiej zawartości błonnika spadła dziesięciokrotnie. Gdy dochodziło do tak znacznego spadku ich liczby, myszy zapadały na zapalenie jelit i braku równowagi, gdy chodzi o bakterie jelitowe, co sprawiało, że stawały się bardziej podatne na różne choroby. Zdaniem badaczy ta rola w „pielęgnowaniu” naszych „ogrodów bakterii jelitowych” stanowi klucz do zrozumienia, w jaki sposób spożywanie błonnika poprawia nasze samopoczucie, trawienie, pracę jelit i układ odpornościowy. Pamiętajmy, że bakterie pozwalają nam usunąć z organizmu toksyny. Obecnie spożywamy mniej błonnika niż kiedykolwiek przedtem. W Wielkiej Brytanii dla kobiet wskaźnik wynosi 17.2 grama dziennie. Dla mężczyzn - 20.1. To mniej niż zalecana dzienna dawka 30 gramów. - W latach osiemdziesiątych wokół błonnika panował szum. Był modny. Jednak wszystko opierało się na niskich jakościowo badaniach - mówi Tim Spector, prof. epidemiologii genetycznej w King’s College London i główny autor British Gut Project. To zespół badań na temat wpływu różnego pożywienia na mikroflorę i stan zdrowia. - Począwszy od lat 90. zainteresowanie błonnikiem spadało. Stał się on zapomnianym składnikiem odżywczym - mówi Spector.

Spożycie uległo zmniejszeniu z powodu większego wyboru żywności i możliwości stylu życia. Częściej jadamy w restauracjach, gdzie błonnik nie stanowi w menu priorytetu. Owoce „pijemy” w postaci koktajli i soków, które dostarczają organizmowi błonnik w innej, mniej efektywnej postaci, niż ta zawarta w owocu. - Widoczna w ostatnim dziesięcioleciu tendencja do unikania spożywania glutenu i produktów pszenicznych miała wpływ na spożycie błonnika - mówi Spector. - Wiele wyrobów zawierających gluten jest bogatych w błonnik, więc poprzez odrzucenie na przykład chleba, tracimy jego główne źródło w naszej diecie.

Dopiero teraz widoczne stają się skutki takich wyborów. Są dowody, że zdolność błonnika do zmniejszania stanu zapalnego powoduje, iż osoby spożywające go w wystarczającej ilości, cierpią np. na mniej ostre postacie alergii pokarmowych. Z jednego z opublikowanych w 2017 studiów wynika, że ludzie spożywający błonnik są też mniej narażeni na ryzyko wystąpienia wraz z wiekiem zapalenia stawu kolanowego.

Naukowcy z University of Illinois twierdzą, że otyli przyjmujący suplementy diety z błonnikiem tracili średnio na wadze 2,5 kilograma.

- Błonnik pomaga kontrolować wagę na wiele sposobów. M.in. w zależności od poziomu niektórych bakterii w jelitach, reguluje apetyt i poczucie sytości - mówi Glenn Gibson, profesor mikrobiologii żywności z Reading. - Działa też na jelito grube, gdzie znajduje się większość bakterii jelitowych. Oznacza to, że mniej kalorii gromadzi się w postaci tłuszczu.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę

ZOBACZ TAKŻE: FLESZ - oddając krew ratujesz życie

(Źródło: Newsroom 360)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Powrót błonnika. Dobry na serce, stawy, cukrzycę i zapobiega udarom - Echo Dnia Świętokrzyskie