MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Proste i pyszne. Pulpety w sosie koperkowym smakują jak u babci. Do sosu koniecznie dodaj jeden ważny składnik

Karolina Głogowska
Pulpety w sosie koperkowym to klasyka kuchni polskiej
Pulpety w sosie koperkowym to klasyka kuchni polskiej 123rf/papkin/zdjęcie ilustracyjne
Pulpety w sosie koperkowym to klasyka kuchni polskiej i dla wielu z nas wspomnienie z dzieciństwa. Sekretem tego dania jest delikatne mięso oraz niezwykle kremowy sos koperkowy. Pyszny, kremowy, o niepowtarzalnym aromacie. Moja babcia dodawała do niego jeden ważny składnik.

W skrócie:

Pulpety w sosie koperkowym to zdecydowanie jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa. Nikt nie robił ich tak doskonale, jak moja babcia. Pulpeciki były delikatne i aromatyczne, a sos kremowy i przepyszny. Wszystkie wnuki przepadały za tym daniem. Pałaszowaliśmy tak, że dosłownie trzęsły nam się uszy. Babcia robiła najlepszy sos koperkowy do pulpetów. Jej sekretem było to, że najpierw gotowała bulion z marchewką. Dzięki temu sos był niezwykle aromatyczny, niemal słodki. Kiedy dorosłam, oczywiście poprosiłam babcię o przepis na jej delikatne pulpeciki w sosie koperkowym. Chciałam je zrobić mojej córce, która w dzieciństwie była niejadkiem. Miałam nosa, bo ona również przepadła, kiedy pierwszy raz posmakowała pulpetów. Najczęściej przygotowuję je z mięsa indyka, bo są najdelikatniejsze. Możesz jednak śmiało zrobić pulpety z wieprzowiny. Będą równie pyszne. Do pulpecików najlepiej smakują gotowane ziemniaki, które można polać sosem koperkowym. Do tego wystarczy prosta surówka, np. z młodej kapusty lub marchewki, ale doskonale sprawdzą się również ogórki małosolne.

Przepis na pulpety w sosie koperkowym

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego (najlepiej z indyka),

  • 1 bułka,

  • 1 jajko,

  • pół szklanki bulionu,

  • łyżka suszonego koperku,

  • szczypta soli i pieprzu.

Na sos koperkowy do pulpetów:

  • pęczek świeżego koperku,

  • 2 liście laurowe,

  • 2 marchewki,

  • 150 ml śmietanki,

  • 0,5 l bulionu,

  • łyżka mąki pszennej,

  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

  1. Bułkę moczyłam w bulionie przez 15 minut. Następnie ją odcisnęłam. Bułka powinna być mokra w środku. W razie potrzeby możesz odcisnąć ją kilka razy.

  2. W czasie gdy bułka się moczyła, zblendowałam mięso drobiowe. Jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa, to możesz jej użyć. Ja nie posiadam, więc używam blendera z ostrzem do siekania.

  3. Mięso przełożyłam do miski, dodałam odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz oraz suszony koperek. Wymieszałam całość dłonią, aż składniki się połączyły. Jeśli masa się nie klei lub jest zbyt rzadka, możesz dodać do niej trochę bułki tartej.

  4. Z masy uformowałam małe pulpety.

  5. Marchew obrałam i starłam na grubych oczkach tarki.

  6. W garnku zagotowałam bulion do sosu razem ze startą marchewką i liśćmi laurowymi. Ustawiłam na mały ogień i bardzo delikatnie przełożyłam do niego pulpeciki. Gotowałam je ok. 15 minut, ale w tym czasie nie mieszałam ich, aby się nie rozpadły.

  7. W kubku wymieszałam śmietankę, mąkę i kilka łyżek bulionu z pulpetów. Całość wlałam do garnka. Dodałam posiekany świeży koperek, doprawiłam solą i pieprzem. Delikatnie zamieszałam.

  8. Pulpety podałam z ziemniakami oraz surówką.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Proste i pyszne. Pulpety w sosie koperkowym smakują jak u babci. Do sosu koniecznie dodaj jeden ważny składnik - Strona Kuchni

Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński