Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste i sycące dania. 3 przepisy na wiosenny lunch z kurczakiem według Tomasza Strzelczyka [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Wideo
od 16 lat
Wiosna to doskonały czas, aby wprowadzić do lunchowego menu powiew świeżości i postawić na sezonowe składniki. Zobacz propozycje Tomasza Strzelczyka na pyszne dania z kurczakiem w roli głównej - sałatkę rodem z Dalekiego Wschodu, kurczaka à la caprese oraz cytrusowy makaron pełen świeżości. Wykorzystaj bogactwo sezonowych warzyw i ziół, a Twoje lunche będą nie tylko smaczne, ale i pełne zdrowia!

Spis treści

Możliwości wykorzystania kurczaka w kuchni są niemalże nieskończone – w zależności od sposobu przyrządzenia świetnie pasuje do makaronów, wrapów, sałatek czy zapiekanek. Jednym z jego największych atutów jest jednak to, że dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni go świetną opcją dania do zabrania „na wynos” do szkoły lub pracy. Najlepsze propozycje na lunch z kurczakiem wybrał Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot.

Sałatka z kurczakiem rodem z Dalekiego Wschodu

Pierwszą propozycją, która idealnie sprawdzi się na wiosenny lunch, jest sałatka inspirowana smakami Azji. Kurczak marynowany w sosie sojowym z imbirem, podany z dzikim ryżem i czerwoną pomarańczą zachwyca swoimi kolorami, jednocześnie dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych. Wszystkie elementy dania możesz przygotować wieczorem, aby następnego dnia cieszyć się zdrowym lunchem w kilka minut.

Składniki:

  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 680 g piersi z kurczaka
  • łyżka oleju
  • pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

Dressing:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • olej
  • pieprz

Do podania:

  • dziki ryż (ewentualnie komosa ryżowa lub kuskus)
  • sałata rzymska
  • czerwona kapusta
  • czerwona pomarańcza
  • orzechy

Wykonanie
Przygotowanie marynaty zacznij od wymieszania w misce sosu sojowego, oleju sezamowego, octu i imbiru. Przełóż do mieszanki pokrojone w paski kawałki kurczaka i marynuj przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie połącz ze sobą w niewielkim naczyniu składniki na dressing, poszarp zieleninę i odstaw ją na bok. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju, a gdy będzie równomiernie zarumienione, dodaj do niego bulion i marynatę. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż sos się zredukuje.
Korzystając z multicookera, najpierw użyj funkcji smażenia, a następnie gotowania pod ciśnieniem – nastaw sprzęt na około 6 minut. Po wyjęciu mięsa, w tym samym naczyniu możesz przygotować także ryż. Jeśli postawisz na jego dziką odmianę czas obróbki termicznej wyniesie 35 minut (łącznie z 10-minutowym uwalnianiem się pary), natomiast biały będzie gotowy już po 8 minutach. To proste rozwiązanie pozwoli ograniczyć ilość naczyń do zmywania.
Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu, z zieleniną i kawałkami pomarańczy. Całość posyp prażonymi orzechami, posiekaną kolendrą i polej dressingiem.

Kurczak à la caprese

Drugą propozycją jest wariacja na temat sałatki caprese – popularnego dania kuchni włoskiej. Ta delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa opiera się tylko na trzech składnikach: mozzarelli, świeżych pomidorach i bazylii. W lunchowej wersji potrawki inspirowanej caprese, surowe pomidory zastąp tymi z puszki i ugotuj w nich kurczaka. To świetny pomysł na sycący, ale wciąż lekki posiłek.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów
  • ser mozzarella w zalewie (w kulkach lub poszarpany na małe kawałki)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • bazylia
  • sól i pieprz

Wykonanie
Pokrój kurczaka w kostkę o krawędzi około 2,5 cm i wrzuć na głęboką patelnię. Dodaj pomidory (z zalewą!) i gotuj całość pod przykryciem przez 30-35 minut, aż kurczak będzie miękki. Jeśli przygotowujesz danie w urządzeniu wielofunkcyjnym z opcją szybkowaru, ustaw czas na 5 minut, a następnie pozwól uwalniać się parze przez następne 10 minut. Za pomocą głębokiej łyżki wyłóż kurczaka na talerz, dodaj mozzarellę i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Skrop danie oliwą, octem balsamicznym i przystrój świeżo posiekaną bazylią. Potrawka doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącą bagietką.

Cytrusowy makaron pełen świeżości

Ostatnią propozycją jest lekkie danie na bazie makaronu orzo o orzeźwiającej, cytrynowo-miętowej nucie. Orzo to po włosku „jęczmień”, ale także nazwa makaronu, który swoim wyglądem przypomina ziarenka ryżu. Jest prosty w przygotowaniu, a w połączeniu z kurczakiem, świeżą rukolą, fetą i cytryną smakuje wprost obłędnie. Świetnie sprawdzi się w wiosennym menu opartym na sezonowych warzywach – rukolę możesz wymienić na świeży szpinak, dodać szparagi, a miętę zastąpić innymi ziołami.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula (pokrojona w piórka),
  • 6 ząbków czosnku (drobno posiekanych),
  • 340 g udek z kurczaka bez kości
  • szklanka makaronu orzo
  • 1 i ¾ szklanki bulionu drobiowego
  • rukola
  • łyżka skórki z cytryny + łyżka soku z cytryny
  • mięta
  • ser feta
  • sól i pieprz

Wykonanie
W garnku lub naczyniu multicookera rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę doprawioną szczyptą soli. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili także pokrojonego w kawałki kurczaka i makaron. Zalej całość bulionem i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.
Z kolei w multicookerze z funkcją gotowania pod ciśnieniem, makaron i mięso będą gotowe już po 6 minutach. Po tym czasie odczekaj chwilę, aż całość lekko przestygnie i wrzuć do garnka świeżo posiekaną miętę, rukolę, skórkę oraz sok z cytryny, sól i pieprz. Połącz wszystko za pomocą łyżki. Makaron podawaj z pokruszoną fetą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska