Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przed tłustym czwartkiem: Sprawdź przepisy na pączki!

Joanna Boroń
W czwartek coroczne święto pączka i faworka. Możecie się ustawić w kolejce do swojej ulubionej ciastkarni lub piekarni albo zakasać rękawy i wziąć się do roboty!
W czwartek coroczne święto pączka i faworka. Możecie się ustawić w kolejce do swojej ulubionej ciastkarni lub piekarni albo zakasać rękawy i wziąć się do roboty! Joanna Boroń
W czwartek coroczne święto pączka i faworka. Możecie się ustawić w kolejce do swojej ulubionej ciastkarni lub piekarni albo zakasać rękawy i wziąć się do roboty!

Zgodnie z tradycją w czwartek musimy zapomnieć o dietach i rozsądku. Jeśli nie skusimy się na choć jednego pączka lub faworka, to - podobno - możmy mieć pecha. Takie świętowanie ma długą tradycję. Świeto podobne do tłustego czwartku obchodzono już w starożytności z okazji końca zimy.

Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły jedynie pączki. Nie były to jednak takie pączki, jakie znamy dziś. Były one przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

Około XVI wieku do Polski zawitał zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż dzisiaj - w środku miały ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. Jeśli nigdy jeszcze nie robiliście samodzielnie pączków, to czas najwyższy.

Mamy dla Was sprawdzoną recepturę. Te pączki nie mogą się nie udać. Ciasto przygotujcie najlepiej dzisiaj wieczorem. W czwartek usmażycie z niego porcję rewelacyjnych pączków.

SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- szklanka tłustego mleka
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 60 g masła, roztopionego
- kieliszek wódki albo likieru cytrusowego
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- skórka otarta z pomarańczy
- mąka do podsypywania
- cukier puder

Z drożdży i mleka robimy zaczyn. Dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem gładkie ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto przekładamy do miski. Jeśli planujemy pączki piec tego samego dnia, odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło
objętość, jeśli planujemy akcje przełożyć na następny dzień, odkładamy w chłodne miejsce, np. do lodówki - ciasto spokojnie wyrośnie.

Ciasto wałkujemy podsypując mąką na grubość około 1 cm. Szklankami, większą i mniejszą (np. literatką), wykrawamy oponki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagniatamy, wałkujemy i wycinamy oponki. Odkładamy je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Smażymy pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po
usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Posypujemy cukrem pudrem.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!