Przepis: Jajka po szkocku

sxc.hu
sxc.hu
A może tak sięgnąć po coś nieco nietypowego na święta wielkanocne? Przedstawiamy przepis na jajka po szkocku z mięsem mielonym, parmezanem i ziołami prowansalskimi.

Składniki na cztery porcje:
Około 1/2 kg mięsa mielonego,
1-2 jajka surowe,
1 cebula,
50-70 g utartego parmezanu,
1-2 ząbki czosnku,
zioła prowansalskie,
olej ,
4 jajka na twardo,
czerstwa kajzerka

Wykonanie:
Do mielonego mięsa wbić jedno lub dwa surowe jajka i dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz tarty parmezan i namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą z niej kajzerkę.

To wszystko doprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oczywiście solą i pieprzem. Wyrobić z tego jednolitą masę i pozostawić na kilka minut.

Następnie masę podzielić na cztery części i uformować z niej placki. Ugotowane na twardo jajka ułożyć na środku placków, a następnie zlepić brzegi formując kule.

Najważniejsze jest smażenie, które trwa około 15 minut. Kule muszą pływać w oleju. Po kwadransie trzeba odsączyć nadmiar tłuszczu. Teraz wystarczy przekroić kule na połówki i można podać do jedzenia.

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie