Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis: Jajka po szkocku

sxc.hu
sxc.hu
A może tak sięgnąć po coś nieco nietypowego na święta wielkanocne? Przedstawiamy przepis na jajka po szkocku z mięsem mielonym, parmezanem i ziołami prowansalskimi.

Składniki na cztery porcje:
Około 1/2 kg mięsa mielonego,
1-2 jajka surowe,
1 cebula,
50-70 g utartego parmezanu,
1-2 ząbki czosnku,
zioła prowansalskie,
olej ,
4 jajka na twardo,
czerstwa kajzerka

Wykonanie:
Do mielonego mięsa wbić jedno lub dwa surowe jajka i dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz tarty parmezan i namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą z niej kajzerkę.

To wszystko doprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oczywiście solą i pieprzem. Wyrobić z tego jednolitą masę i pozostawić na kilka minut.

Następnie masę podzielić na cztery części i uformować z niej placki. Ugotowane na twardo jajka ułożyć na środku placków, a następnie zlepić brzegi formując kule.

Najważniejsze jest smażenie, które trwa około 15 minut. Kule muszą pływać w oleju. Po kwadransie trzeba odsączyć nadmiar tłuszczu. Teraz wystarczy przekroić kule na połówki i można podać do jedzenia.

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!