Składniki na cztery porcje:
Około 1/2 kg mięsa mielonego,
1-2 jajka surowe,
1 cebula,
50-70 g utartego parmezanu,
1-2 ząbki czosnku,
zioła prowansalskie,
olej ,
4 jajka na twardo,
czerstwa kajzerka
Wykonanie:
Do mielonego mięsa wbić jedno lub dwa surowe jajka i dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz tarty parmezan i namoczoną w przegotowanej wodzie i odciśniętą z niej kajzerkę.
To wszystko doprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oczywiście solą i pieprzem. Wyrobić z tego jednolitą masę i pozostawić na kilka minut.
Następnie masę podzielić na cztery części i uformować z niej placki. Ugotowane na twardo jajka ułożyć na środku placków, a następnie zlepić brzegi formując kule.
Najważniejsze jest smażenie, które trwa około 15 minut. Kule muszą pływać w oleju. Po kwadransie trzeba odsączyć nadmiar tłuszczu. Teraz wystarczy przekroić kule na połówki i można podać do jedzenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?