Przepisy na śledzie. Sprawdź!

Redakcja
Jeśli ktoś nie ma pomysłu, jak przyrządzić śledzie, może skorzystać z naszych przepisów.

Śledzie z jabłkiem i śmietaną
Składniki:
słoik filetów śledziowych marynowane w occie
2 jabłka
200 g śmietany
pieprz

Filety wyjmujemy ze słoika, lekko osuszamy i układamy na półmisku. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na śledzie. Wszystko polewamy śmietaną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Świetnie nadają się do ziemniaków w mundurkach.

Śledzie z cebulą i cytryną
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych
3 cebule
2 cytryny
ewentualnie kapary, jeśli ktoś lubi, ale niekoniecznie
olej
pieprz

Filety myjemy, osączamy i kroimy na kawałki o długości 5-6 cm. Cebulę obieramy, kroimy najpierw na połówki, a jeśli są większe, to na ćwiartki i potem w milimetrowe paseczki. Obrane cytryny kroimy w cienkie plasterki.
Parę kawałków śledzia układamy w słoiku tak, aby przykryły dno. Posypujemy pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, dodajemy 2 plasterki cytryny, posypujemy pokrojoną cytryną, wrzucamy kilka kaparów i lekko ubija. W taki sam sposób tworzymy kolejne warstwy aż skończą się nam składniki. Na końcu wszystko dosyć dobrze dociskamy i zalewamy olejem, tak, aby przykrył zawartość słoika.
Śledzie do jedzenia nadają się najwcześniej po 24 - 30 godzinach.

Śledzie pod pierzynką
Składniki:
3 filety śledziowe z zalewy solankowej
1 marchewka
1 ziemniak
1 burak
2 jajka
1 łyżeczka oleju
cebula czerwona średniej wielkości
200 ml majonezu dekoracyjnego Winiary
sól, biały pieprz, natka pietruszki do dekoracji

Marchew, ziemniaka i buraka gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, a jajka - na twardo. Potem je obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, każdy składni osobno, do osobnej miski.

Śledzie myjemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 3- 4 godziny. Po wyjęciu, kroimy je w kostkę i kładziemy na dnie szklanej salaterki (nie musi być szklana, ale sałatka jest warstwowa i pięknie wygląda, kiedy widać warstwy) . Skrapiamy je olejem, posypujemy drobno posiekaną cebulą i smarujemy cienko majonezem. Na tym układamy starte buraki, potem starte ziemniaki i znowu smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie sypiemy startą marchewkę i smarujemy majonezem. Wierzch posypujemy startymi jajkami i dekorujemy natką pietruszki. Przed jedzeniem warto wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny.
Uwaga! Warstwy nad śledziem możemy zrobić z innych warzyw, które lubimy, np. ogórków kiszonych czy czerwonej fasolki z puszki.

Śledzie po kaszubsku
Składniki :
0,5 kg filetów śledziowych
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dkg cebuli
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe- parę ziarenek gorczycy

Wymoczone w wodzie filety osuszamy i kroimy w kawałki. Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy cukier i chwilę smażymy. Wlewamy ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy kilka minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy ziarenka gorczycy. Studzimy. Kawałki filetów przekładamy zimnym sosem (jeśli zalejemy je sosem gorącym mogą się rozpaść). Najlepiej smakują na drugi dzień.

Śledzie po żydowsku
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych
3 cebule
3 ogórki kiszone (uwaga - nie kwaszonych)
3 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
pół pęczka kopru
1 szklanka oleju (rzepakowego)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
i 1 litr mleka do wymoczenia śledzi

Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, następnie wrzucamy do miski i zalewamy 0,5 l mleka. Moczymy godzinę, potem zmieniamy mleko i moczymy kolejną godzinę. Znowu śledzie dokładnie płuczemy zimną wodą, osuszamy i kroimy na około 3-4-centymetrowe plastry. Wrzucamy do miski.

Ogórki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę i wrzucamy do śledzi. Dodajemy majeranek, drobno posiekany koper, ziele angielskie i poprzekrawany na połowy czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.

W osobnej miseczce mieszamy olej, oliwę i ocet winny. Wlewamy do śledzi i znowu dokładnie wszystko mieszamy. Śledzie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Czytaj e-wydanie »

Najnowsze informacje o epidemii koronawirusa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3