Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na śledzie. Sprawdź!

Redakcja
Jeśli ktoś nie ma pomysłu, jak przyrządzić śledzie, może skorzystać z naszych przepisów.

Śledzie z jabłkiem i śmietaną
Składniki:
słoik filetów śledziowych marynowane w occie
2 jabłka
200 g śmietany
pieprz

Filety wyjmujemy ze słoika, lekko osuszamy i układamy na półmisku. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na śledzie. Wszystko polewamy śmietaną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Świetnie nadają się do ziemniaków w mundurkach.

Śledzie z cebulą i cytryną
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych
3 cebule
2 cytryny
ewentualnie kapary, jeśli ktoś lubi, ale niekoniecznie
olej
pieprz

Filety myjemy, osączamy i kroimy na kawałki o długości 5-6 cm. Cebulę obieramy, kroimy najpierw na połówki, a jeśli są większe, to na ćwiartki i potem w milimetrowe paseczki. Obrane cytryny kroimy w cienkie plasterki.
Parę kawałków śledzia układamy w słoiku tak, aby przykryły dno. Posypujemy pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, dodajemy 2 plasterki cytryny, posypujemy pokrojoną cytryną, wrzucamy kilka kaparów i lekko ubija. W taki sam sposób tworzymy kolejne warstwy aż skończą się nam składniki. Na końcu wszystko dosyć dobrze dociskamy i zalewamy olejem, tak, aby przykrył zawartość słoika.
Śledzie do jedzenia nadają się najwcześniej po 24 - 30 godzinach.

Śledzie pod pierzynką
Składniki:
3 filety śledziowe z zalewy solankowej
1 marchewka
1 ziemniak
1 burak
2 jajka
1 łyżeczka oleju
cebula czerwona średniej wielkości
200 ml majonezu dekoracyjnego Winiary
sól, biały pieprz, natka pietruszki do dekoracji

Marchew, ziemniaka i buraka gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, a jajka - na twardo. Potem je obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, każdy składni osobno, do osobnej miski.

Śledzie myjemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 3- 4 godziny. Po wyjęciu, kroimy je w kostkę i kładziemy na dnie szklanej salaterki (nie musi być szklana, ale sałatka jest warstwowa i pięknie wygląda, kiedy widać warstwy) . Skrapiamy je olejem, posypujemy drobno posiekaną cebulą i smarujemy cienko majonezem. Na tym układamy starte buraki, potem starte ziemniaki i znowu smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie sypiemy startą marchewkę i smarujemy majonezem. Wierzch posypujemy startymi jajkami i dekorujemy natką pietruszki. Przed jedzeniem warto wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny.
Uwaga! Warstwy nad śledziem możemy zrobić z innych warzyw, które lubimy, np. ogórków kiszonych czy czerwonej fasolki z puszki.

Śledzie po kaszubsku
Składniki :
0,5 kg filetów śledziowych
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dkg cebuli
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe- parę ziarenek gorczycy

Wymoczone w wodzie filety osuszamy i kroimy w kawałki. Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy cukier i chwilę smażymy. Wlewamy ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy kilka minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy ziarenka gorczycy. Studzimy. Kawałki filetów przekładamy zimnym sosem (jeśli zalejemy je sosem gorącym mogą się rozpaść). Najlepiej smakują na drugi dzień.

Śledzie po żydowsku
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych
3 cebule
3 ogórki kiszone (uwaga - nie kwaszonych)
3 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
pół pęczka kopru
1 szklanka oleju (rzepakowego)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
i 1 litr mleka do wymoczenia śledzi

Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, następnie wrzucamy do miski i zalewamy 0,5 l mleka. Moczymy godzinę, potem zmieniamy mleko i moczymy kolejną godzinę. Znowu śledzie dokładnie płuczemy zimną wodą, osuszamy i kroimy na około 3-4-centymetrowe plastry. Wrzucamy do miski.

Ogórki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę i wrzucamy do śledzi. Dodajemy majeranek, drobno posiekany koper, ziele angielskie i poprzekrawany na połowy czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.

W osobnej miseczce mieszamy olej, oliwę i ocet winny. Wlewamy do śledzi i znowu dokładnie wszystko mieszamy. Śledzie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!