Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przez żołądek do... etatów

(JG)
Od ręki "Prime Food” może zatrudnić masarzy oraz innych fachowców branży mięsnej.
Od ręki "Prime Food” może zatrudnić masarzy oraz innych fachowców branży mięsnej.
- Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli, eksport do Japonii da nowe miejsca pracy - uważa Piotr Kissel, dyrektor ds. rozwoju i jakości duńskich Zakładów Mięsnych "Prime Food" w Przechlewie i "Nove" w Nowem nad Wisłą. - Już w kwietniu do Kraju Kwitnącej Wiśni pojadą nasze żeberka, schaby, boczki.

"Prime Food", o czym już informowaliśmy, jako jedna z nielicznych krajowych przetwórni otrzymał licencję na eksport mięsa wieprzowego i wędlin do Japonii. Według dyrektora, to wymagający, ale zarazem duży rynek zbytu wieprzowiny. - Na początek zamierzamy zawojować Japonię mięsem. W przypadku wędlin i innych przetworów będziemy odpowiadać na zapotrzebowanie tamtejszych konsumentów. Zamierzamy także promować typowo polski asortyment wyrobów - podkreśla Kissel. - Nowy rynek zbytu to zapotrzebowanie na większą produkcję, a zatem najpewniej będziemy musieli tworzyć nowe miejsca pracy.
Ile i kiedy przybędzie nowych miejsc pracy - dyrektor Kissel nie potrafi jeszcze powiedzieć. W jego opinii o fachowców w branży mięsnej jest jednak w Polsce coraz trudniej. Powód? - Doświadczeni specjaliści są rozchwytywani w krajach "starej" Unii Europejskiej i tam wyjeżdżają. Nie mamy dobrego systemu kształcenia w zawodach potrzebnych przetwórniom mięsa. Specjaliści tej branży są także mało mobilni. Przywiązują się do miejsca swojego zamieszkania, niechętnie przenoszą się do miast, w których mogą dostać zatrudnienie - uważa dyrektor Kissel.
Jacy specjaliści są najbardziej poszukiwani? Dyrektor wymienia technologów produkcji, specjalistów jakości, fachowców od planowania produkcji i ds. marketingu.
"Prime Food" i "Nove" zatrudniają około 600 pracowników. Oba zakłady z powodzeniem eksportują swoje wyroby i mięso do wielu krajów europejskich, produkują dla dużych sieci handlowych w kraju, mają uprawnienia do eksportu na rynek USA. "Prime Food" już oferuje etaty. Poszukiwani są rzeźnicy, pracownicy uboju zwierząt, masarze, osoby z praktyką w zakładach przemysłowych przetwórstwa spożywczego, głownie branży mięsnej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!