Przygotowania do Tłustego Czwartku [wideo]

Joanna Boroń
Tajemnicę idealnych pączków postanowili nam zdradzić Wacław Chodkowski, założyciel koszalińskiej piekarni Drzewiańskiej, oraz cukiernik z 35-letnim stażem Bogdan Pieńkowski.
Tajemnicę idealnych pączków postanowili nam zdradzić Wacław Chodkowski, założyciel koszalińskiej piekarni Drzewiańskiej, oraz cukiernik z 35-letnim stażem Bogdan Pieńkowski. Radosław Koleśnik
Zbliżający się Tłusty Czwartek to świetny pretekst, by podpatrzeć, jak powstają pączki.

Wciąż czekamy na Wasze sprawdzone receptury na pączki i faworki. Najciekawsze przepisy nagrodzimy słodkimi niespodziankami od Park Caffe, Coffee House, oraz kawiarni Il Buon Caffe.

Kilka tajemnic idealnych pączków postanowili nam zdradzić Wacław Chodkowski, założyciel koszalińskiej piekarni Drzewiańskiej, oraz cukiernik z 35-letnim stażem Bogdan Pieńkowski. Jaki więc musi być idealny pączek?

Przede wszystkim musi być zrobiony ze świeżych drożdży. W składzie musi być spirytus, by ciasto nie piło tłuszczu podczas smażenia. Ciasto na pączki musi wyrastać około dwie godziny. Po ponownym wyrobieniu i uformowaniu pączków, trzeba je odstawić jeszcze na jakieś 30 - 40 minut, by się ładnie napuszyły.

- A co najważniejsze: pączek powinien być smażony na smalcu. Dzięki temu będzie smakował tak, jak powinien. Bardzo ważna jest też temperatura smażenia. Smalec należy rozgrzać do temperatury około 160 - 170 stopni. Dzięki temu pączek będzie lekki, pięknie wysmażony na zewnątrz. Zbyt gorący tłuszcz najczęściej sprawia, że w środku ciasto jest niedopieczone. Co do nadzienia, to ja jestem tradycjonalistą. Najbardziej lubię takie z zapiekaną marmoladą - mówi Wacław Chodkowski.

O pączkach i faworkach czytaj też w środowym, papierowym wydaniu "Głosu Koszalińskiego"

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
wnuczek
W dniu 27.02.2014 o 09:55, Smakosz napisał:

Najlepsze faworki przez cały rok ...

tak tak najlepsze u babci Krysi

S
Smakosz

Najlepsze faworki przez cały rok ...

K
Kasia

Też polecam cukiernię U pana Pielesiaka,trafiłam tam kilka lat temu z zamówieniem torta specjalnie wymyślnego na urodziny ,który byli w stanie zrobić,a gdzie wcześniej objeździłam pozostałe cukiernie w Koszalinie i odmawiali...

świetny smak,ceny przystępne no i co najważniejsze życzliwe podejście do klienta...

 

W
Wielbiciel

Cukiernia na wysokim poziomie, zapraszamy również do spróbowanie naszych wyrobów w cukierni u Pana Pielesiaka :) Tłusty czwartek już tuż tuż !

W
Wielbiciel

Cukiernia na wysokim poziomie, zapraszamy również do spróbowanie naszych wyrobów w cukierni u Pana Pielesiaka :) Tłusty czwartek już tuż tuż !

p
pączkowy smakosz

I tak właśnie ma być. Pączki muszą być smażone na smalcu! Od razu widać fachowca.

T
Tłusty bogdan

czwartek za 2 dni a ci o pączkach już piszą.. w sumie za 3 bo artykuł był dodany we wtorek wieczorem buhahaha :D

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3