Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ptysie z pastą z pstrąga

(abu)
Karol Skiba
Tak pięknie przystrojona potrawa wielkanocna robi wrażenie! Jak ją zrobić? Zapraszamy do zajrzenia do przepisu Alicji Wójtowicz z Charzyna. Potrzebne będą m.in. pstrągi, jajka, majonez, cebula.

Składniki na ptysie:

1/8 litra wody,
100 gram masła,
dwie szczypty soli,
300 gram mąki,
cztery jaja i tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i stale mieszając zaparzyć mąkę na ciasto. Masę przełożyć do miski i dodawać stopniowo jajka. Ciasto parzone jest gotowe gdy opada z łyżki. Następnie tuleją należy uformować ptysie.

Ptysie układamy na blaszkę i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.

Pasta z pstrąga, którą wypełnimy ptysie:

Składniki:
Pięć pstrągów wędzonych,
siedem jajek ugotowanych na twardo,
sześć łyżek majonezu,
trzy łyżki ketchupu pikantnego,
cztery średnie cebule
10 łyżek oleju z pestek winogron, plus sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Pstrągi oczyścić z ości, jajka ugotować na twardo. Cebule należy podsmażyć i przekręcić przez maszynkę, następnie dodać pozostałe produkty i połączyć je w jednolitą masę. Ptysie przekroić na pół, wypełnić pastą z pstrąga i rozkoszować się ich smakiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!