Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso...

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czerwone mięso

Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.

Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.

Zobacz również

Grzegorz Gruca został Przewodniczącym Rady Miejskiej w Olkuszu

Grzegorz Gruca został Przewodniczącym Rady Miejskiej w Olkuszu

W zarządzie powiatu polkowickiego bez większych zmian. Kamil Ciupak ponownie starostą

W zarządzie powiatu polkowickiego bez większych zmian. Kamil Ciupak ponownie starostą

Polecamy

Wstrząsające wyniki kontroli szpitala w Miastku. Prezes złożyła rezygnację

Wstrząsające wyniki kontroli szpitala w Miastku. Prezes złożyła rezygnację

Szokujący raport. Europosłowie zarabiają krocie w firmach, które lobbują w Brukseli

Szokujący raport. Europosłowie zarabiają krocie w firmach, które lobbują w Brukseli

Kary dla Legii i Rakowa przesądzone. Chodzi o miliony złotych

Kary dla Legii i Rakowa przesądzone. Chodzi o miliony złotych