Reprezentacje Argentyny i Urugwaju przewiozły do ​​Kataru 900 kg mięsa. Brazylia postawiła na kawę, przyprawy i mąkę z manioku

Jacek Kmiecik
Jacek Kmiecik
Kapitan reprezentacji Argentyny, Lionel Messi wraz z kolegami z „Albiceleste” celebruje zwycięstwa przy tradycyjnym narodowym asado, czyli grillu mięsa i kiełbasy
Kapitan reprezentacji Argentyny, Lionel Messi wraz z kolegami z „Albiceleste” celebruje zwycięstwa przy tradycyjnym narodowym asado, czyli grillu mięsa i kiełbasy EPA/PAP
Reprezentacje Argentyny i Urugwaju przewiozły prawie tonę mięsa na obie kadry do Kataru, gdzie odbędą się mistrzostwa świata 2022 - poinformował iESPN. Według źródła, ekipy z Ameryki Południowej zabrały ze sobą 900 kg mięsa, aby zawodnicy i personel mogli posmakować domowych potraw podczas pobytu na mistrzostwach świata w Katarze.

Argentyna i Urugwaj uwielbiają mięso na równi z futbolem

W przypadku Urugwaju krajowy Narodowy Instytut Mięsa (INAC) osiągnął porozumienie z Urugwajskim Związkiem Piłkarskim (AUF) na początku tego miesiąca w sprawie dostaw mięsa.

– Reprezentacji narodowej towarzyszy najlepsze odżywianie. AUF jest historycznym ambasadorem naszego kraju i zabierze ze sobą kolejnego ambasadora, którym jest urugwajskie mięso, najlepsze mięso na świecie – powiedział prezes AUF, Ignacio Alonso.

Argentyna i Urugwaj należą do największych konsumentów mięsa na świecie, a asado jest uważane za jedno z najpopularniejszych dań w tych krajach. Asado składa się z różnych kawałków mięsa oraz kiełbasy i jest gotowane na grillu.

Obowiązkowy grill przy świętowaniu zwycięstw Argentyny i Urugwaju

Reprezentacja Argentyny zdecydowała się na zamieszkanie na terenie Uniwersyteru w Dosze, a nie w hotelu, aby mogła korzystać do woli z terenów akademickich, na których bez przeszkód urządzi barbecue.

Obie reprezentacje narodowe również zaliczyły asado podczas ostatnich mistrzostw świata 2018 w Rosji.

– Mate [specjalna herbata], asado [mięso] i piłka nożna idą razem w Urugwaju i są częścią naszej kultury. Chcemy przekazać jakość produktu, naturalną i zrównoważoną, a mistrzostwa świata to optymalny czas, aby to zrobić – powiedział Conrado Ferber, prezes INAC.

„Celeste” trenują w tym tygodniu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich przed meczem otwierającym mistrzostwa świata z Koreą Południową, 24 listopada.

Reprezentacja Urugwaju zrobiła już swoje pierwsze asado w luksusowym hotelu Park Hyatt w Abu Zabi, w którym się zatrzymała. Grillem zarządzał Aldo Cauteruccio, szef kuchni reprezentacji Urugwaju.

Selekcjoner Argentyny nie wyobraża sobie zgrupowania bez

Z kolei Argentyna przybyła w czwartek do Dohy w Katarze, gdzie drużyna świętowała asado środowe zwycięstwo 5:0 nad Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi. W sumie delegacja argentyńska liczy 72 osoby.

Selekcjoner reprezentacji Argentyny, Lionel Scaloni mówił o znaczeniu asado, jako sposobu na zjednoczenie grupy.

– Moim ulubionym jedzeniem jest asado, ale to coś więcej. Tworzy atmosferę jedności i kolektywnej chemii. To część naszej kultury, argentyńskiej specyfiki. W tym czasie możemy rozmawiać, śmiać się, relaksować i łączyć… Niekoniecznie chodzi o mięso, chociaż je kochamy. Chodzi o bycie częścią grupy i połączenie, które generuje – przyznał Scaloni.

Brazylia stawia na kawę, przyprawy i mąkę z manioku na

Reprezentacja Brazylii nie dołączy do dwóch krajów z Ameryki Południowej w dostarczaniu mięsa do Kataru. Ale kadra selekcjonera Tite przywiezie do Kataru znaną brazylijską kawę i przyprawy, a także 66 funtów (30 kilogramów) mąki z manioku, aby ugotować popularną brazylijską potrawę farofa, ponieważ „Selecao” chcą przywieźć do domu szóste trofeum pierwszy raz od 2002 roku.

Mistrzostwa Świata odbędą się od 20 listopada do 18 grudnia. W meczu otwarcia turnieju gospodarze zmierzą się z reprezentacją Ekwadoru. W tej samej grupie A zagrają z nimi Senegal i Holandia. Reprezentacja Argentyny zagra w grupie C z Arabią Saudyjską, Meksykiem i Polską, a reprezentacja Urugwaju w grupie H z Koreą Południową, Portugalią i Ghaną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Reprezentacje Argentyny i Urugwaju przewiozły do ​​Kataru 900 kg mięsa. Brazylia postawiła na kawę, przyprawy i mąkę z manioku - Sportowy24

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie