Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozmowa Tygodnia GK24. Robert Makłowicz: Wielkanoc ciekawsza kulinarnie [wideo]

Joanna Boroń
Robert Makłowicz
Robert Makłowicz Michał Borkowski
W tym tygodniu gościem Rozmowy Tygodnia na GK24.PL jest Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny, podróżnik i smakosz. Jako że trwa już świąteczne odliczanie, z gościem, który odwiedził nasz region kręcąc felieton do programu „Bake off, ale ciacho”, rozmawiamy o świętach wielkanocnych.

Robert Makłowicz od 20 lat podróżuje po Polsce i świecie, by nam opowiadać o smakach. Kilka dni temu podróżnik i kulinarny krytyk odwiedził i nasz region. Przy okazji nagrywania felietonu do programu „Bake off, ale ciacho” udało nam się pana Roberta namówić na rozmowę o świętach.

Jakie, w aspekcie smaku, są ulubione święta Roberta Makłowicza? - Z pewnością bardziej interesujące kulinarnie jest nie Boże Narodzenie, a Wielkanoc. Dlaczego? Dlatego, że życie się budzi, że wiosna, że nie ma kanonu. Jednak Wigilia to jest bardzo precyzyjny kanon, coś co przechodzi z pokolenia na pokolenie, co prawda są tacy, którzy wtedy jedzą sushi zamiast karpia w galarecie, ale to są mody, które pewnie przeminą i zostanie to, co kiedyś nasi przodkowie jadali. A Wielkanoc to już jest szersze pole do popisu. Jest też oczywiście pewien zestaw obowiązkowy, płynący z naszej historii, tradycji, czyli baby, mazurki, ale panuje znacznie większa dowolność.

Do wysłuchania Rozmowy Tygodnia z Robertem Makłowiczem, w której zdradza swoje ulubione dania.

Popularne na gk24:

Gk24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!