Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryba z unijnym certyfikatem

MONIKA MAKOŚ [email protected]
Krzysztof Wasilewski z Lokalnego Centrum Pierwszej Sprzedaży Ryb w Kołobrzegu segreguje pierwsze ryby. Obiekt działa całą dobę, ale odbiorcy detaliczni mogą kupować tylko między godz. 8 i 14.
Krzysztof Wasilewski z Lokalnego Centrum Pierwszej Sprzedaży Ryb w Kołobrzegu segreguje pierwsze ryby. Obiekt działa całą dobę, ale odbiorcy detaliczni mogą kupować tylko między godz. 8 i 14. Karol Skiba
Wreszcie rozpoczęło działalność Lokalne Centrum Pierwszej Sprzedaży Ryb w Kołobrzegu.

CENTRUM

CENTRUM

Właścicielem Centrum jest miasto, które za milion złotych kupiło działkę i budynek. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydało 1,2 miliona zł na jego modernizację. Unia dołożyła kolejny milion, za który kupiono m.in. sztaplarki, wytwornice lodu, wagi, palety, opakowania plastikowe do przechowywania ryb i laboratorium.
(mon)

To pierwsze takie Centrum w Polsce, które ma uregulować rynek obrotu rybą i ułatwić rozmowy z Unią w sprawie limitów połowowych.

Kołobrzeskie Lokalne Centrum Pierwszej Sprzedaży Ryb powstawało dwa lata. Aż tak długo trwały wszystkie formalności. Na koniec okazało się jeszcze, że trzeba wykonać sporo poprawek budowlanych. W końcu jednak Centrum zostało uruchomione.

- Chcieliśmy otworzyć Centrum jak najszybciej, bo takie są wymogi Unii. Powstanie takiego Centrum to dowód na to, że rynek obrotu rybą w Polsce jest porządkowany. To może być dobry argument w negocjacjach z Brukselą, by ta cofnęła zakaz połowu dorsza, jaki nałożyła na polskich rybaków - mówił nam w sobotę Ryszard Klimczak z Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb.
Choć Centrum działa przez całą dobę, to na razie ruch jest w nim mały. Rybacy są ostrożni.

- Takie centra mają na pewno sens pod warunkiem, że będą konkurencyjne. Wszystko zależy od ceny, jaką nam tu zaoferują. My nie chcemy tylko żeby był nakaz sprzedawania ryb przez centra. W Polsce ma być ich tylko cztery i łatwo mogą ustalić wygodną dla siebie cenę - tłumaczy stanowisko rybaków Andrzej Gościniak ze Stowarzyszenia Rybaków Łodziowych.

Ryba oddana do Centrum przez rybaków zostanie posegregowana, zważona, opakowana i opatrzona certyfikatem. Podobne centra mają ruszyć jeszcze na Helu, w Darłowie i we Władysławowie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!