Coraz częściej w naszej kuchni pojawiają się ryby wędzone. Doceniamy nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze. Nie da się też ukryć, że na wybrzeżu jest to jedna z największych atrakcji kulinarnych. Amatorzy morza i prawdziwi smakosze na pewno ucieszą, się na wieść, że w Dziwnowie działa całoroczna wędzarnia.
Mowa oczywiście o Centrum Rybnym „Belona”. To rodzinna firma, która na rynku jest już od przeszło 10 lat. Działalność tworzą: Targ Rybny, całoroczna wędzarnia, a także smażalnia czynna sezonowo - średnio od kwietnia do końca października.
Zarówno w smażalni, jak i w wędzarni można zamawiać dania do zjedzenia na miejscu oraz zabrania na wynos. Wszystkie posiłki przygotowywane są na bieżąco ze świeżych produktów wysokiej jakości.
Ryby dostępne w ofercie „Belony” pochodzą z własnego połowu, a także z lokalnego skupu z kutrów cumujących w Dziwnowie. Klienci mogą wybierać spośród bałtyckich gatunków takich jak: dorsz, flądra, turbot, okoń, sandacz czy śledź.
Dostępność ryb jest uzależniona od floty rybackiej. Osoby, którym zależy na konkretnym gatunku mogą wcześniej skontaktować się z „Beloną” złożyć zamówienie lub poprosić o informacje kiedy i jakie ryby będą dostępne.
Na życzenie istnieje możliwość zrealizowania niestandardowego zamówienia na takie ryby jak: leszcz, płoć, gładzica, sieja czy troć dzika.
Na szczególną uwagę zasługują jednak ryby wędzone. Według statystyk, 80 proc. Polaków spożywa ryby tylko raz w tygodniu lub rzadziej. A szkoda, bo ten rodzaj mięsa ma wiele substancji odżywczych, zwłaszcza w postaci wędzonej.
Badacze od dawna przypominają, że mięso ryb to znakomita podstawa zdrowego żywienia, można z nich przygotować wiele potraw dietetycznych. Oprócz tego, ryby to bogactwo składników odżywczych - szczególnie kwasów omega-3. WHO zaleca by spożywać je co najmniej 2 razy w tygodniu. Do tego są typowo nadmorskim smakołykiem.
Warto zwrócić uwagę, że na przykład proces wędzenia makreli zwiększa koncentrację zawartości dobroczynnych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych w jej mięsie - konkretnie kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego.
Popularne ryby wędzone nad morzem to przede wszystkim łosoś, halibut, węgorz czy karmazyn. Te i inne można zamówić w „Belonie”.
Wracając jednak do przykładu z makrelą - spożycie wędzonej makreli zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi oraz wspomaga działanie narządów wewnętrznych. Zawiera również selen, który zapobiega toksycznemu wpływowi wolnych rodników, a tym samym reguluje pracę układu immunologicznego. Znajdziemy w niej także witaminy A, D, E i z grupy B, fosfor, wapń, miedź i cynk. Można więc powiedzieć, że jedna porcja wędzonej makreli to prawdziwa bomba witaminowo-minerałowa dla naszego organizmu.
Ryby wędzone dostępne w ofercie wędzarni „Belona” są wędzone metodą naturalną. W ich składzie nie znajdziemy wspomagaczy smaku czy konserwantów.
- Nasza firma nastawiona jest na klienta indywidualnego, a przyjęta strategia rozwoju opiera się o zwiększenie udziału w rynku lokalnym poprzez powiększanie zasobów produkcyjnych takich jak nowe wędzarnie czy zaplecza magazynowe - dodaje Bartosz Andrysiak, właściciel.
W razie wszelkich pytań i wątpliwości warto poprosić o radę sprzedawcę, który chętnie podzieli się swoją wiedzą. W dodatku przez cały rok.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?